Pontgazdag összecsapást hozott az 57. Super Bowl Magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezték a profi amerikaifutball-liga, az NFL nagydöntőjét, az 57. Super Bowlt, amelyen a Nemzeti főcsoport bajnoka, a Philadelphia Eagles, valamint az Amerikai főcsoport legjobbja, a Kansas City Chiefs találkozott egymással.

A pénzfeldobást a Chiefs nyerte – ez nem volt a legjobb előjel, ugyanis az előző nyolc csapat, amely eltalálta, hogy “fej vagy írás”, kikapott -, de átadta az első támadás lehetőségét, az Eagles pedig gyorsan be is mutatkozott riválisának, a Jalen Hurts vezette offense végigmasírozott a pályán, és az irányító közeli futott TD-jével megszerezte a vezetést. Az elmúlt tíz évben ez volt az első Super Bowl, amelynek rögtön az első drive-ja TD-vel ért véget.

Nem kellett várni a Chiefs válaszára, Patrick Mahomes vezetésével alig több mint három perc alatt jutott el TD-ig a gárda, a befejező Travis Kelce volt: ennek a párosnak ez volt a 14. hatpontosa “koprodukcióban”, amivel az örökranglistán eggyel megközelítette az élen álló Tom Brady-Rob Gronkowski duót. Kelce karrierje során már 16 TD-nél jár a playoffban, amivel Gronkot megelőzve a második, és már csak a legendás Jerry Rice (22) áll előtte.

A második támadások nem jártak sikerrel, az Eaglest gyorsan leparancsolták a pályáról a KC védői, a Chiefs pedig mezőnygólt szerezhetett volna, de Harrison Butker kapufát rúgott.

Az Eagles a második negyed első játékából újra megszerezte a vezetést, Hurts egy 45 yardos rakétát indított el A.J. Brownnak, aki könnyedén húzta le a labdát. Noha, a Kansas City támadói nem sokat voltak fent a pályán, jött az egyenlítés, viszont a védelemtől, Nick Bolton szerezte meg a Hurts által elügyetlenkedett labdát és meg sem állt az end zone-ig.

A hiba egyáltalán nem törte meg Hurts játékát, az irányító egy újabb remek drive-ra vezette csapatát, két negyedik kísérletet is megoldott, igaz, a KC védelme is besegített egy csúnya bemozdulással. A támadás végén Hurts már a második hatpontosára futott, harmadszor is előnyhöz juttatva ezzel csapatát.

A félidőben még közel két perc maradt, de a Kansas támadásai továbbra is elakadtak, ráadásul Mahomesnak ráestek az amúgy is sérült bokájára, így a második MVP-díját csütörtökön bezsebelő klasszis bicegve, fájdalmas arccal hagyta el a pályát. Az Eaglesnek még maradt ideje visszatámadni és végül egy mezőnygóllal alakította ki nagyszünetre a 24-14-es állást. A Super Bowlok történetében ekkora hátrányból csak egyszer fordítottak, a Tom Brady vezette New England Patriots az Atlanta Falcons ellen 28-3-as különbséget tüntetett el.

A harmadik negyedet a Chiefs kezdte, Mahomes futott fel a támadókkal, láthatóan nehézségei voltak mozgás közben, de ezzel együtt is néhány remek passzal és egy hosszú, bicegős futással helyzetbe hozta társait, a befejező pedig Isaih Pacheco volt közelről.

A Chiefs védői ezután mezőnygólon tudták tartani az Eagles támadóit (27-21), így a Kansas City a fordításért támadhatott, Pacheco dinamikus futásaival pedig szépen haladt előre, amikor beköszöntött a negyedik negyed.

Kevesebb, mint három percet kellett várni arra, hogy az Eagles az idei rájátszás során első alkalommal hátrányba kerüljön, Mahomes passzát Kadarius Toney könnyedén húzta be az egymás mellett rosszul helyezkedő philadelphiai védőktől távol.

Az Eagles nem sokkal később még nehezebb helyzetbe került, nem elég hogy azonnal puntolnia kellett, a rúgást Toney az 5 yardosig vitte vissza, a hatalmas lehetőséget pedig Skyy Moore értékesítette az újfent elalvó védőktől messze.

Az Eagles, mintha semmi sem történt volna, összeszedte magát, DeVonta Smith egy 46 yardos elkapással hozta helyzetbe csapatát, közelről pedig Hurts a Super Bowl-rekordot jelentő harmadik futott TD-jét szerezte, ráadásul a kétpontost is megcsinálta lábon.

Öt perccel a vége előtt megint támadhatott a Chiefs, Mahomes és Pacheco ezúttal is hozták a yardokat, a kétperces figyelmeztetés az Eagles 15 yardosán érte a csapatokat. Amikor már úgy tűnt, az Eagles kivédekezi egy mezőnygólra a dolgokat, egy szabálytalanság miatt folytathatta támadását a KC, Jerick McKinnon pedig az 1 yardosnál szándékosan letérdelt.

A KC így lepörgette az órát, 11 másodperccel a vége előtt jöhetett a mérkőzés elején rontó Butker, aki 27 yardról nem hibázott. A fennmaradó másodpercekben az Eaglesnek már nem volt lehetősége érdemleges támadásra, így a Kansas City Chiefs 38–35-re nyerte az 57. Super Bowlt.

Forrás: Arena4 Online

Fotó: theussun.com