Érdekességek, izgalmas történetek a konferencia-döntők előtt. Vasárnap rendezik a konferencia-döntőket a profi amerikaifutball-ligában, az NFL pedig ezúttal is összeszedett néhány érdekes adatot a találkozók felvezetőjeként.

Szakértők szerint egyértelműen a négy legjobb csapat maradt állva a rájátszásban, ezt egyébként a statisztikák is bizonyítják, hiszen először lesz példa arra az NFL történetében, hogy konferencia-döntőkben érdekelt együttesek mindegyike legalább 14 győzelmet aratott a szezonban.

NFL-rekordot döntenek majd az irányítók is, ugyanis Joe Burrow (Cincinnati Bengals), Patrick Mahomes (Kansas City Chiefs), Jalen Hurts (Philadelphia Eagles), valamint Brock Purdy (San Francisco 49ers) a legfiatalabb átlagéletkorú (25 év és 98 nap) négyesként lép majd pályára. Az eddigi rekord az 1996-os idény volt, amikor a négy csapat irányítói 25 évesen és 231 napos átlagéletkort hoztak össze.

Burrow még veretlen Mahomes ellen (Fotó: GettyImages)

Mahomes egyébként az NFL történetének első irányítója lesz, aki 28. születésnapja előtt sorozatban öt konferencia-döntőn lép pályára, és összességében is csak a harmadik. Korábban ez csak Tom Bradynek (2003 és 2007 között öt, 2011 és 2018 között nyolc), valamint Ken Stablernek (1973 és 1977 közöttt öt) sikerült. Burrow és Mahomes negyedik alkalommal találkozik egymással, előbbi százszázalékos mérleggel rendelkezik a korábbi MVP-vel szemben.

Az NFC fináléjában érdekelt két irányító is NFL-rekordot dönt majd, ez lesz ugyanis az első olyan főcsoport-döntő a liga történetében, amelyen mindkét QB 25 év alatti. A Philadelphia Eagles irányítója, Jalen Hurts 24 esztendős, még a San Francisco 49ers támadóit vezető Brock Purdy egy évvel fiatalabb nála.

A két irányító az egyetemen már találkozott egymással, 2019-ben a Hurts vezette Oklahmoa Sooners 42–41-re legyőzte az Iowa State Cyclones csapatát. Azon a találkozón egyébként az egyéni teljesítményt nézve Purdy volt a jobb, 5 TD-passzt osztott ki.

Várhatóan a védelmekről szól majd viszont ez az összecsapás, hiszen az engedett yardok rangsorán a 49ers az első, az Eagles pedig a második volt az alapszakaszban.

Az NFL történetében ez lesz a harmadik olyan főcsoport-döntő, amikor az alapszakasz két legerősebb védelmével rendelkező gárda találkozik egymással, legutóbb 2008-ban, az AFC-ben a Pittsburgh Steelers és a Baltimore Ravens összecsapása volt ilyen.

Történelmet írhatnak a Kelce-testvérek, a Philadelphiát erősítő center, Jason, illetve a KC egyik legjobbja, a tight end Travis, akik az NFL történetének első testvérpárjaként kerülnének szembe egymással a Super Bowlon.

A legutóbbi kilenc rájátszás konferencia döntőiben komoly dominanciát mutattak a hazai csapatok, 14–4 a mérlegük, ugyanakkor az egyik vendégsiker éppen a Bengalsé, amely tavaly idegenben lepte meg a Kansast, és most is erre készül. 1970 óta egyébként mindössze a hetedik alkalom lesz, hogy egymást követő két szezonban ugyanaz a két csapat játszik egymással főcsoport-döntőt, legutóbb 2011-ben és 2012-ben a Baltimore Ravens és a New England Patriots duplázott egymással, váltott sikerrel.

Forrás: Arena4 Online

Forrás: sportingnews.com