Két győzelem után visszakerültünk a valóságba, miután fájó vereséget szenvedtünk a tartalékirányítóval felálló Dallas Cowboys ellen. Egyenlő erők küzdelmére számíthatunk vasárnap és remélhetőleg sikerül jól kijönni a végjátékból. Lássuk kik ellen lépnek pályára a játékosaink.

Justin Fields a vasárnapi ellenfelünk irányítója, akinek ez az első teljes szezonja, amikor kezdőként szerepel. Emlékezhetünk rá, hogy a tavalyi drafton pont a mi helyünkre lépett fel Ryan Pace, hogy rábökjön a QB-ra. Talán nem sértem meg a Medvék rajongóit, ha azt írom, hogy egyelőre felemás a teljesítménye, hiszen az eddigi 3 mérkőzésen alig 50% feletti pontossággal passzolt, mindössze 297 yarddal, valamint 2 TD-vel és 4 INT-vel áll Fields. Komoly javulás kell tőle, különben az idei szezon végén akár kegyvesztetté is válhat. Mobilis játékosról beszélünk, a futásaival is veszélyes tud lenni, de ez önmagában nem fogja megmenteni a profi pályafutását. Nem szerzett még idén interceptiont a védelmünk, így itt az alkalom, hogy megszakadjon ez a rossz sorozat.

Teljesen más a helyzet a futójátékkal, hiszen eddig 560 yardot tett meg a chicago-i offense a földön, amivel a másodikak a ligában, a Football Outsiders DVOA listáján pedig a 6. helyen állnak a hatékonyság tekintetében. Justin Fields futásain kívül Khalil Herbertnek kell megmentenie a hazát, hiszen nem lehet ott a pályán David Montgomery. Nálunk Leonard Williams fog hiányozni továbbra is és egy hete láttuk, hogy milyen nagy szükség van rá a futások megállításánál is.

Ahogyan Fields számaiból kivehető, az elkapók még a mi játékosaink teljesítményét is alulteljesítik, az eddigi 3 mérkőzés alatt összesen sem jött össze fejenként a 100 yard. Equanimeous St. Brown a legjobban foglalkoztatott WR, de a futók közül David Montgomery-t is próbálják beépíteni a passzjátékba, igaz ahogy írtam ő hiányozni fog. Sokkal többet várnék a tavaly 1000 yard felett záró Darnell Mooney-tól, az eddigi harmatos teljesítménye ellenére is érdemes lesz rá fokozottan figyelni. Érdekesség, hogy volt már egy nagy, 51 yardos elkapása a korábbi játékosunknak, Dante Pettis-nek.

Cole Kmet lehet a második számú célpont, hiszen tavaly 612 yarddal zárt és a linebackereink előszeretettel segítik a tight endek játékát. Rajta kívül a tapasztalt Ryan Griffinnek van még elkapása ezen a poszton, ő elsősorban a futásblokkolásban remekel, de szinte egészen biztosan nem léphet pályára.

Ahogy nálunk, úgy a Bears-nél is van egy újonc OT, hiszen Braxton Jones a vakoldali tackle. Tipikus rookie teljesítményt nyújt, 3 sacket és 9 nyomást engedett az ellenfél védőinek. A túloldalon is egy korábbi 5. körös draft picket találunk, Larry Borom egy éve érkezett meg Chicago-ba, ő eddig 2 engedett sacknél tart. Cody Whitehair a legnagyobb név a támadófalban. Több poszton is bevethető, az elmúlt másfél évben baloldali guardként játszik, de centerként is szignifikáns tapasztalata van. A másik guard pozícióban Teven Jenkins-t és Lucas Patricket rotálják. Közvetlenül a szezon előtt szó volt róla, hogy elcserélik Jenkins-t, de egyelőre továbbra is Bears játékos. A snapeket Sam Mustipher adja, aki 2020-ban talált utat magának a kezdőcsapatba.

Nem a Bears rostere tartalmazza a liga legjobb belső védőfalembereit, de ismerve az O line-unk minőségét, ellenük is szar kerülhet a palacsintába. Kb. 2/3-1/3 arányban rotációban alkalmazzák a játékosokat, a snapek alapján Justin Jones és Angelo Blackson a kezdő, közülük pedig előbbi a sikeresebb, hiszen szerzett már egy sacket. A tehermentesítésükre Armon Watts és Mike Pennel áll rendelkezésre.

Lényegesen veszélyesebbek az edge rusherek, hiszen Robert Quinn már 102 alkalommal küldte a földre az ellenfél irányítóit, ráadásul 18,5 sacket szerzett tavaly. Csütörtökön betegség miatt nem tudott edzeni, questionable státusszal várja az összecsapást, de szerintem játszani fog. Al-Quadin Muhammad a másik kezdő, de nála jobban játszó passzsiettetőket is találunk a Bears-nél. Trevis Gipsonra és Dominique Robinsonra gondolok, akik már több sacket is szereztek idén. Utóbbi ráadásul rookie és erre a posztra nem egyszerű a draft harmadik napján klasszisokat találni. Muhammad és Gipson a bal, Quinn és Robinson a jobb oldalon játszik, egyedül Robinsont váltogatják az oldalok között valamennyire. Érdekes lesz látni az Andrew Thomas-Robert Quinn párharcot, tavaly szerzett ugyan Quinn egy sacket, de azon kívül megette őt Thomas. Legyen idén még ennél is jobb!

Roquan Smith és Jack Morrow a két kezdő LB. Előbbi a veszélyesebb, ráadásul a játék minden elemében kiemelkedőt tud nyújtani, hiszen az irányító sackeléséhez és az interceptionök szerzéséhez is ért. Nem lesz ott a pályán Matt Adams, így vélhetően a korábbi dallas-i Joe Thomas kap még lehetőséget.

Alaposan bedobták a mélyvízbe a 2. körös újonc Kyler Gordont, hiszen nemcsak a slotban, hanem az oldalvonal mellett is játszania kell. A bal oldalon Kindle Vildor, a jobb oldalon pedig a draftolatlan újonc Jaylon Jones fog játszani, így van egy sanda gyanúm, hogy melyik irányba repülnek majd Daniel Jones átadásai. Jaylon Johnson lenne a kezdő, ő azonban kihagyja a mérkőzést.

Eddie Jackson a chicago-i védelem talán legjobb játékosa, akiben mindig benne van egy interception, idén már kettőt is szerzett. Itt sem félnek bevetni az újoncokat, hiszen Jaquan Brisker a másik safety.

A mezőnygólokat Cairo Santos rúgja, Trenton Gill a punter, a long snapper pedig Patrick Scales. A punt returnöknél Dante Pettis-t alkalmazza a Bears, a kezdőrúgásokat pedig elsősorban Trestan Ebner hordja vissza.

Kevés pontos összecsapást várhatunk, a Bears eddig csak egy alkalommal, a Houston Texans ellen tudott 20 pont felett teljesíteni, így azt is elképzelhetőnek tartom, hogy amelyik csapat átlépi ezt a határt az be is gyűjti a győzelmet. Minimálisra kell redukálni a hibák számát, de sajnos lesznek olyan játékosok a pályán, akik bele tudják hajszolni Daniel Jones-t a turnoverbe. Lényegesen jobb játék kell a támadófaltól, azért több chicago-i védő is oda tud érni az ellenfélhez. A védelemnek elsőként arra kell törekednie, hogy megállítsák a futásokat, mert eddig nem sok passzkísérlettel próbálkozott Fields és azokban is volt hiba. Fontos lenne a győzelem megszerzése, hiszen ezután a Packers, a Ravens és a Jaguars hármas következik, akik közül maximum egy W-re számíthatunk.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu