Matt Corral NFL-es bemutatkozásában nem volt semmi ideális vagy hagyományos. És mégis, valahogy működött. Corralnak csak egy passza volt sikeres, az első, de mégis 23-21-es győzelemre vezette a Panthers-t Washingtonban azzal, hogy valahogy összehozott egy győztes mezőnygólt eredményező drive-ot.

Zane Gonzalez 45 yardos mezőnygóljához szerencsés büntetésekkel és egy kis mázli kombinációjával hozta helyzetbe a csapatot, de sikerült megoldania.

Corral frusztráltnak tűnt a pályán, és minden oka megvolt rá.

“Neem, jobbnak kell lennem.” mondta. “Rengeteg mindent ki kell javítanom.”

Corral statisztikája jó kiindulópont, 1/9-es mutatóval 11 yardot passzolt. Azt az egyet Keith Kirkwoodnak adta, és utána már nem volt több sikeres passza. A sikertelenek közé beletartozott egy passz, amikor Kirkwoodot középen kereste, mielőtt egy hatalmas ütést kapott (Kirkwood utólag mindenkit biztosított arról, hogy jól van), és néhány olyan döntés, ami sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.

De amit Kirkwood látott a passz előtt és után, meggyőzte őt arról, hogy Corral tehetséges.

“Amit szeretek benne, az a higgadtsága, hogy mindenféle szempontból próbál tanulni.” mondta Kirkwood az újonc irányítóról. “A meccs első félidejében teljesen összeszedett volt. Ott álltam mellette, és ő minden egyes játékra odafigyelt, és úgy viselkedett, mintha benne lenne a játékban. Ez az egyik dolog, amit szeretek Mattben: mindig tanulni akar. Nyilvánvaló, hogy abban a helyzetben a negyedik negyedben a dolgok kaotikusak voltak, de ő mégis megpróbálta megtalálni a megoldást.”

Corral elkövetett egy olyan hibát, ami végzetes lehetett volna a meccs végi drive során, elvesztette a labdát, miközben sackelték, ekkor úgy tűnt, hogy megpróbál valamit csinálni a semmiből. De egy védővel szemben megítélt szabálytalan érintésért járó büntetés eltörölte ezt a játékot.

Később újabb 15 yardot kapott, amikor a Washington defensive endjét, William Bradley-Kinget facemask szabálytalanság miatt büntették. Corral sisakja leesett, de ő tovább forgott, figyelte a pályát, és próbált megcsinálni egy sikeres játékot.

“Nem akartam csak úgy megállni, hogy aztán megint kiüssenek, úgyhogy folytattam a mozgást.” mondta nevetve Corral.

“Ő egy igazi harcos.” mondta Kirkwood. “És nem csak ő, mindenki a csapatban, ezt nevelik belénk. Egy harcos csapat vagyunk. Az olyan srácok, mint Matt; a sisakját is letépik, de ő nem állt meg abban a játékban. Folytatta. Ez sokat jelent neki és a jövőjére nézve is, és sokat jelent a csapatnak.”

Corral mégsem volt elragadtatva a játékától. Sok, a depth chart végén szereplő elkapóval volt kint, és olyan fallal, amilyen egy előszezon-meccs negyedik negyedében szokott játszani, de nem volt kedve kifogásokat keresni. Egyedül az ő hibájának tekintette, hogy nem volt minden simább.

“Egyszerűen csak jobban kell kommunikálnunk.” mondta. “Mindig azt mondjuk, hogy teljes, világos, tömör kommunikációt akarunk. Mi pedig össze-vissza voltunk ott kint, és ez az én hibám. Mindenkivel egy húron kell pendülnöm. Egyértelmű kommunikáció kell, hogy mindenki tudja a megfelelő helyeket. Nem számít, hogy ki van kint, az én dolgom, hogy mindenki ugyanazt csinálja, és végrehajtsa a feladatot. … Tudtam, hogy a dolgok gyorsan fognak történni, és nekem bíznom kell magamban, és bíznom kell abban, amit látok.”

Tehát az, hogy képes voltam túllépni néhány rossz snapen és mozgásban tudta tartani a csapatot, prioritás volt.

“Függetlenül attól, hogy mi történt előtte, az számít, hogy mi fog történni.” mondta Corral. “Hogy mindenki megnyugodjon, mindenki tudja a feladatát, és vegyen egy mély lélegzetet. És aztán menjünk ki, és jussunk el a 37 yardos vonalig vagy még tovább, és nyerjük meg a meccset. Odamentem Zane-hez, és megígértem neki, hogy kap egy lehetőséget. Csak azt kellett elérnem, hogy mindenki tudja a feladatát, és gondoskodnom kellett arról, hogy a cél a pontszerzés, a 37 yardos vonalon belülre jutás legyen.”

Ez sikerült is neki. Csak nem volt szép.

Matt Rhule, a Panthers vezetőedzője szerint a helyzetet bonyolította, hogy a Washington elkezdett többet blitzelni, mindenkit az újoncra küldött és nehéz olvasásokra kényszerítette. Ha a cél az volt, hogy elbizonytalanítsák őt, akkor úgy tűnt, hogy néhány esetben sikerült is nekik.

És mégis.

“Végigvitt a pályán minket, és mezőnygól távolságba juttatott minket, bármibe is került.” mondta Rhule. “Megütötték az arcát, 15 yardot kapott, de végigvitt minket. Erre fogunk építkezni, és biztos vagyok benne, hogy a játék lassulni fog. … Minél több ismétlést kapnak, annál jobban fognak játszani. Mindenki tudja, hogy milyen helyzetben van. Ennek a ligának az is része, hogy bármikor is kapsz lehetőséget, akkor kell produkálnod, amikor megkapod.”

És bárhogy is nézett ki, Corral pontosan ezt tette szombaton.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com