Vállalhatatlanná vált a támadóegységünk szereplése, hiába igazoltunk sorra klasszisokat, nem lett meg az eredménye. A játékosaink képességét nem használtuk ki és rendre olyan play-eket láttunk, amelyektől fejfájást kaptunk. A Buccaneers elleni vereség után egyértelmű üzenetet küldött Joe Judge és nem csak fenyített, valóban elköszöntünk Jason Garettől. A papírforma alapján nem ő lesz az egyetlen távozó emberünk, de kinek az állása van még veszélyben?

Egyértelműen Dave Gettleman neve jut elsőként az ember eszébe, akiről szépen lassan kijelenthető, hogy a munkássága alatt egyszer sem tudott olyan keretet létrehozni, amely legalább 50 százalékos mérleget produkált volna. Négy éve volt erre, ezalatt reális képet kapunk bármelyik szakember teljesítményéről. Alig maradt olyan játékos akiket Jerry Reese hozott a klubhoz, szívesen ment bele a trade-be a GM-ünk. Ennek köszönhetően a draftpozíciónk is sűrűn változott, láttunk fel- és letrade-et is, de az áttörést ezek a manőverek sem tudták meghozni. Nem sikerült újjáépíteni a támadófalat, a passzsiettetők közül pedig azokat is elüldözte, akik hasznosak lehettek volna (JPP és Golden). Rajtuk kívül számos top pick sem úgy vált be, ahogyan azt vártuk, hiszen Saquon Barkley állandóan sérült és Daniel Jones-ról sem lehet kijelenteni, hogy ő a mi franchise irányítónk. Láttunk jó húzásokat is, hiszen Kadarius Toney a liga egyik legizgalmasabb elkapójának tűnik és Azeez Ojulariban is van potenciál, de összességében túl sok a mellényúlás. Ugyanez igaz a szabadügynökpiacra is, gondoljunk csak Nate Solderre, vagy Golden Tate-re, de bedobhatnám Jonathan Stewart nevét is.

Természetesen Joe Judge is egyre gyakrabban előkerül, hiszen vezetőedzőként ő felelős leginkább az eredményekért. Hiába tett jó benyomást az érkezésekor, egyre mélyebbre esik a megítélése és szépen lassan már csak a mérkőzések utáni nyilatkozataival fogja tudni védeni magát (illetve még azzal sem). Kicsit olyan érzésem van vele kapcsolatban, hogy nem felnőttekkel, hanem középiskolásokkal kellene foglalkoznia. Akár előnyt is jelenthetne a pedagógusi háttér, de mintha gyereknek nézné a játékosait. A training camp rendre a büntetőköröktől volt hangos és a túlzott erőnléti edzések számos visszavonulást és szezon eleji sérülést okoztak. A mérkőzések menedzselése is elmarad az elvárt szinttől, a végjátékokból általában rosszul jövünk ki, az első félidő utolsó két percében pedig 0-45 a mérlegünk (vagy valami ilyesmi). Nem tudom már marasztalni Judge-ot sem. Ha a szezon hátralévő részében szignifikáns javulást mutat és a vezetőség úgy dönt, hogy nem akar sorozatban harmadszor is két éven belül head coach-ot váltani, akkor el tudom fogadni a maradását, de az ideális eset az lenne, ha Gettlemannel együtt menne ő is. A távozása természetesen egy szinte teljesen új edzői stáb felépítését jelentené.

Természetesen a játékoskeret is újjáépülne és ne lepődjünk meg, ha egy irányítóváltással kezdődne a történet. Jó karja van Jones-nak és lábon is nagy játékokra képes. Nincs könnyű helyzetben, hiszen borzasztó játékhívásokkal, gyenge támadófallal és az állandó sérülésekkel kellene meccseket nyerni, ezek pedig behatárolják a lehetőségeinket. A problémám az, hogy nem látom benne azt a pluszt, ami egy franchise QB-ban benne van. Nem tudja a hátára venni a csapatot és összehozni a győzelmet akkor is, ha nem ideálisak a körülmények. Ezen kívül továbbra sem érzi elég jól a zsebet és a snap után túl sokszor leragad az első célpontjánál, amelynek köszönhetően olvashatóvá válik a játéka és nem találja meg az üresen álló elkapóját sem. Nem azt mondom, hogy azonnal meg kell válni tőle, de egy új stáb esetén könnyen lehet, hogy érkezne az első körös irányító, aki az első komoly hiba után beállna Jones helyére. Egyértelműbb Saquon Barkley helyzete, aki alig van a pályán és a játéka sem olyan, mint az első évében volt. Állandóan a nagy játékokat keresi, nem elégszik meg a sorozatos 4-5 yardos futásokkal, erre pedig nem lehet offense-t építeni. Tartsuk itt az ötödik évére, aztán pedig engedjük el a szabadügynökök közé, hogy máshol próbáljon szerencsét. Egyre valószínűsíthetőbb Sterling Shepard távozása is, a spotrac szerint kb. 5 millió dollárt spórolhatunk jövőre az elküldésével és minden fillérre szükségünk lesz. Ami mellette szólhat, hogy a mai NFL-ben azért már nem árt a 3 klasszis elkapó, Darius Slayton pedig nem képvisel kezdő szintet. Nagyon sajnálnám Shepard távozását, de egy új GM rendre ezektől a 30-hoz közeledő nagy fizetésű játékosoktól szokott megválni. Az gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy nem hosszabbítjuk meg Evan Engram szerződését és végre megválhatunk Nate Soldertől is, akit valószínűleg követni fog Kyle Rudolph.

Jöjjön a védelem. A D line belső részében nem számíthatunk elbocsátásokra, Leonard Williams is mindenképp maradni fog, hiszen 35,6 millió dollárba kerülne a jövő évi kivágása és továbbra sem játszik rosszul. Az edge rusherek között senki sincs akinek nagy fizetése lenne, így őket átugorhatjuk. Az ACL szakadása miatt hamar kiesett idén Blake Martinez, de nem hiszem, hogy emiatt ki kellene őt rakni, sőt ha erősen tér vissza akkor azt sem bánnám, ha már szezon közben hosszabbítunk vele. Áttérve a secondary-re, James Bradberry-nél is hasonló a helyzet és hiába volt egy-egy gyengébb mérkőzése összességében jól játszik és nem csodálkoznék azon, ha újabb kontraktust kapna tőlünk. Adoree’ Jackson és Logan Ryan kérdése egy évvel később merülhet majd fel, de egyelőre nincs probléma a személyükkel kapcsolatban. Lényegesen rövidebb listát találunk a védelemben, ahol rendben vannak a nagy fizetést kapó embereink és egy, de inkább két klasszis passzsiettető érkezésére van szükség ahhoz, hogy klasszis defense-t láthassunk.

Vajon ki lesz a következő akitől megválunk?

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu