Mostanra szinte már az összes NFL szurkoló értesült róla, hogy Jon Gruden lemondott a Las Vegas Raiders vezetőedzői posztjáról. A lemondás hátterében az áll, hogy előkerültek közel 10 éves levelek amelyben Gruden több embert és népcsoportot megsértett de azért nézzük meg az ügyet egy kicsit más szemmel.

Gruden akkoriban televíziós szakértőket és kommentátorként dolgozott. Emiatt és a korábbi futball multja miatt értelemszerűen rengeteg NFL-ben dolgozó embert ismert meg és alakított ki jó vagy rossz kapcsolatot velük. Az egyik ilyen úgymond ismerősének írt levelei miatt került bajba.

Ő nem más mint Bruce Allen a Washington Redskins akkori general managere/elnöke volt. Az NFL a fővárosi csapatnál vizsgálódott mert 15 korábbi női alkalmazott panaszolta be a csapatot és az ottani körülményeket. Ekkor akadtak fent a rostán Gruden levelei.

A hírek szerint Gruden több levele rasszista, nőgyűlölő és homofób volt. Mint magánember kicsit érthetetlen az ügy mert mondjuk meg őszintén ki ne továbbított egy olyan mém képet, vagy írt olyan e-mailt egy haverjának amelyik egy emberre vagy egy népcsoportra sértő lett volna. Mert itt ez történt. Nem a kamerák előtt beszélt, nem közleményben írta le hanem egy adott embernek küldte e-mailben.

Gruden karrierje tönkre ment. Ez persze magyarázható azzal, hogy közszereplő akinek ilyen nem fér bele de azért valakinél mégis könnyeben felejtenek az emberek. És ez a feltevés persze nem csak az edzőkre hanem a játékosokra is igaz. Ott van Colin Kaepernick és Antonio Brown példája.

Kaepernick kiállt az elveiért a fekete közösséggel szembeni bánásmód miatt. Ezután több játékos elkezdte követni a példáját majd miután Donald Trump elnök megkérte a játékosokat, hogy ne térdeljenek a himnusz alatt a következő fordulóban, a Dallas Cowboys kivételével, az összes csapat játékosa térdelt. Sőt egyes csapatoknál még a tulajdonos is.

Ezt követően nem kapott munkát az NFL-ben pedig nehéz elhinni, hogy nem fért volna be sehova második vagy harmadik számú irányítónak. Másfelől ott van Antonio Brown aki mindent megtett, hogy soha többé ne legyen helye az NFL-ben. Egy nyolc mérkőzéses eltiltás után viszont semmi baj sincs vele, nyugodtan visszatérhetett.

Vagy ott van O.J. Simpson akiről az is hallott aki semmit sem tud az NFL-ről. A felesége megvádolásának vádja miatt mindenki megismerte, legendássá vált amikor a bíróságon parádézott a kis kesztyűben és az ügyvédeinek hála felmentették. Azóta más ügy miatt börtönbe került, de mindennek ellenére Simpson tagja a College Hall of Fame-nek és az NFL Hall of Fame-nek is. Továbbá Simpson neve és száma ott virít a Bills stadionjában.

Szóval a liga szemében nem baj ha valaki potenciális gyilkos vagy rövid időn belül teljesen elássa magát. A viszont baj hogyha kiáll valami mellett illetve magánemberként nyers stílusban levelezget az ismerőseivel. Utóbbi elvesztette az állást és kirakták a Tampa Bay Buccaneers Ring of Honorból. Ez az egész valamiért nagyon kettősnek tűnik a számomra!

Fotó: nbcsports.com, theguardian.com