Kezdjük a nem bukott edzővel! A Tampa Bay Buccaneers már vívott az idén egy csütörtöki mérkőzést. De az nem számít, mivel az a szezonnyitó volt. Szóval most mégis csak át kell élnie a csapatnak a rövid felkészülés rettenetét. Péntek hajnalban, magyar idő szerint 02:20-kor Philadelphiában kell pályára lépniük.

Az Eagles a holtszezonban megpróbálta új alapokra helyezni a franchise sorsát. Ehhez új vezetőedző dukál, akit Nick Sirianni személyében találtak meg. Nem volt ez kis meglepetés, hiszen nem mondhatni, hogy előtte nagy publicitást kapott volna Frank Reich segítője. Sirianni kevéskének mondható játékos pályafutása alatt elkapó volt.

Ez természetesen meghatározta edzői hovatartozását is. Igen, a modern NFL-nek megfelelően ő egy támadó felfogású vezetőedző. Amúgy édesapja is vezetőedzősködött főiskolai szinten. Szóval volt kitől tanulni, s ennek az ismeretnek 2009-ben lett meg az első jelentős elismerése, amikor is Todd Haley interjúra hívta Siriannit a Chiefshez. Itt Haley és Romeo Crennel regnálása alatt dolgozott, mint elkapó edző. Később Mike McCoy vitte magával San Diego-ba. 2018-ban aztán Frank Reich színre lépésével kapott helyet az Indianapolis stábjában, mint támadó koordinátor.

Siriannit tehát nem rossz nevek hívogatták stábjaikba, vagyis szakmai tudását elismerik. Bár a Philadelphia Eagles jelenleg nem egy top csapat, azért úgy gondolom készülhetünk egy kis csütörtöki szeretetcsomagra, amit Nick Sirianni tartogat nekünk. Rövid hét, utazás, rengeteg sérült. Nincsenek jó előérzeteim.

Out besorolást kapott Lavonte David, Rob Gronkowski és Antoine Winfield is. Kérdéses Ryan Jensen (Dolphins ellen begyűjtött csípő sérülés), Pat O’Connor és Jason Pierre-Paul szereplése. Tom Brady is bajlódik egy ujj sérüléssel, de gy percig sem kérdés a szereplése.Az ellenfélnél korábban IR listára került a kiváló guard Brandon Brooks, a defensive end Brandon Graham és a tight end Dallas Goedert. De nem tud majd szerelést húzni az offensive tackle Lane Johnson sem.

S most beszéljünk a bukott vezetőedzőről, Jon Gruden-ről! Mint az nyilván előttetek is ismert, Jon Gruden és a Washington GM, majd elnök, Bruce Allen közötti levelezés kapott valami úton-módon napvilágot. Ebben Jon Gruden-nek (szakirodalmat idézek) rasszista, homofób és nőgyűlölő megnyilvánulásai vannak. Gruden többek között valóban rasszista kifejezéseket használ az NFL színes bőrű képviselőiről, női nemiszervhez hasonlítja a kemény focival szembe menő Roger Goodell-t, valamint kinyilatkoztatja, hogy a ligában nem kellenek a női játékvezetők.

Az, hogy ezeknek a napvilágra kerülése után Jon Gruden lemond vezetőedzői posztjáról és elfogadja, hogy minden bizonnyal soha többé nem kaphat szerepet a profi ligában, úgy gondolom helyén való.

Ugyanakkor jött a hír, hogy a Tampa Bay Buccaneers leveszi őt a Ring of Honor tagok sorából. Továbbá televíziós közvetítés alatt hallottam kritizálni Gruden az eset után megjelent nyilatkozatát, miszerint ő nem kívánt ezzel senkit megsérteni. Akkor kezdjük mi az én véleményem!

Az tehát, hogy Gruden lemond és elfogadja sorsát, az eset után teljesen logikus és helyénvaló. Azonban nem értem azt, egy korábban, a vezetőedző munkájával és eredményességével kiérdemelt teljesítményt miért kell visszavonni emiatt? Vagy vonjuk vissza a bajnoki címet is? Vagy miért nem fogadjuk el, hogy ezzel valóban nem akart megbántani senkit?

Hiszen ez két magánszemély egymás közötti levelezése volt és nem a nagy nyilvánosság előtt hangzottak el a megjelölt kijelentések. Nem is oda szánták. Tegye a szívére mindenki a kezét! Senki sem mondott még négyszemközt másról rosszat? Gruden olyan amilyen. Tulajdonképpen jól ismerhetjük, hogy nem álltak távol tőle ezek a gondolatok.

De nyíltan soha nem mondta ki és személy szerint én elfogadom őt olyannak amilyen. Neki ez a véleménye és kész. Én sem értek vele egyet. Speciel a női bíráknál semmi olyat nem látok, miért is ne lehetne akár még több női bíró a pályán vagy a pálya szélén. Ettől még meg kell kérdőjelezni az eddigi egész NFL-ben töltött pályafutását? Tényleg annyira fontos, hogy ezek után levegyék a tábláját a Raymond James-ben? Nem akarom védeni Grudent, mert hibázott. De ki nem hibázott már életében? Ezt azért túlzásnak érzem.

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com