Christian McCaffrey rendszeresen olyan játékokat csinál, amelyek miatt az emberek megállnak és bámulnak. A múlt héten azonban nem feltétlenül a 30 érintése során szerzett 187 yardja közül került ki ilyen.

Még jóval a múlt heti, Jets elleni győzelem után is McCaffrey blokkolási képességeiről beszéltek, miután megállított egy 140 kilós defensive tackle-t, aki átjutott a falon. Ez a blokk tette lehetővé, hogy az irányító Sam Darnold egy 57 yardos touchdown-passzt adjon Robby Andersonnak, ez a játék nem jött volna össze, ha McCaffrey nem csinál még egyet azok közül a dolgok közül, amire nem minden futó képes.

Azok az emberek, akiknek a munkaköri leírásában szerepel a blokkolás, észrevették ezt, és le voltak nyűgözve.

“Szerintem ez egy fantasztikus játék volt.” mondta a tight end Dan Arnold. “Ma megálltunk, és arra gondoltuk: ‘Ő egy ilyen játékos. Izgalmas egy ilyen sráccal játszani, aki bármi történjen is, odalép. Győzni akar, nemcsak maga, hanem mindenki más miatt is. A másik oldalon pedig ezt követeli meg mindenki mástól is, és ettől csak még jobb lesz ez a csapat. Nem hiszem, hogy sok futó van a ligában, aki képes erre. Hajlandó mindent kitenni a pályára érted, és ez arra inspirál, hogy te is ugyanezt tedd meg.”

A videó megtekintéséhez kattints a képre!

Matt Rhule, a Panthers vezetőedzője rövidebben fogalmazott, de ugyanezt az elismerő hangnemet képviselte.

“Alapvetően úgy lépett oda, mint egy jobb oldali guard, felvette a jobb oldali guard helyét, és blokkolta a fickót.” mondta Rhule. “Megcsinálta valaki másnak a játékát. Ez az, amit az egész csapatban próbálunk kialakítani.”

McCaffrey nevetett, amikor megkérdezték tőle, hogy tiszteletbeli tight end vagy falember lett-e a játék után, és szerényen elhessegette a kérdést.

“Neem, azok a srácok sokkal több mindent csinálnak, mint én.” mondta. “Én csak próbálom végezni a munkámat, és helyre tenni azokat a srácokat. Mert ők is mindig helyre tesznek engem.”

McCaffrey futott yardjai, elkapásai és nagy játékai minden figyelmet megérdemelnek, mert ő egy ritka játékos. Részben azért kap annyi akciót a pályán, mert ő nem csak egy check-down opció; ő egy olyan srác, aki képes a check-down játékokból nagy játékokat csinálni.

De a piszkos munkára való hajlandósága sem marad észrevétlen, és részben ez az oka annak, hogy leigazolták Royce Freemant, és megpróbálják az újonc Chuba Hubbardot kompetens passzblokkolóvá képezni. Egy tökéletes világban a piszkos munka egy részét levehetnék McCaffrey válláról, így ő végezhetné a többi feladatot.

Hubbard még nem tart ott, és McCaffrey elmondta, hogy ő és a futók edzője, Jeff Nixon együtt dolgoztak az újonccal, hogy felkészítsék erre. Ez gyakran az egyik utolsó dolog, amit az egyetemi futók megtanulnak, amikor az NFL-be érkeznek. McCaffrey szerencsésnek nevezte magát, hogy a Stanfordon egy pro-style offense-ben játszhatott, ahol megtanították és csiszolták ezeket a képességeket.

“Nyilvánvalóan más a sebesség az NFL-ben, és a linebackerek is jobbak.” mondta McCaffrey. “Azt hiszem, a legnagyobb dolog a ligába érkező srácok számára a passzvédelem mentális része, tudni, hogy kit kell blokkolni, és megérteni a védelmet és a blokkolási sémákat. Ha ezt egyszer elsajátítod, az már fél siker. Utána pedig minden a technikán, a fizikumon és a sok erőfeszítésen múlik.”

És minden egyes ilyen passzvédelmes ismétlés végén egy újabb kis kontakt, és a kontakt ismét téma, amikor a Panthers sztárfutójáról van szó.

“Az egész egy homályos kép.” mondta nevetve, amikor megkérdezték tőle, hogy a blokkolás ugyanúgy fáj-e, mint az, ha támadják. “Amikor játszol, nem veszed észre, mi fáj és mi nem.”

McCaffrey-nek 30 labdaérintése volt a múlt heti, Jets elleni győzelem alkalmával (21 futás, kilenc elkapás), ami akkor nem tűnt túlzottan soknak. Ez volt az ötödik alkalom a karrierje során, amikor legalább 30 alkalommal kapott labdát, 2019-ben, a Texans ellen például 37-et is.

De ha ezt a tempót kivetítjük egy 17 meccses szezonra, az már sok lenne (510).

A liga eddigi rekordja egy szezonban 492, amit a Tampa Bay futója, James Wilder állított fel 1984-ben. (McCaffrey 2019-es 403 érintésével a 41. helyen áll az egy szezon alatti labdaérintések listáján.)

És ha megnézzük az első 10-et ezen a listán, nincs összefüggés a jövőbeli sérülésekkel. A játékosok közül nyolc legalább 13 meccsen játszott a következő évben, és hatan mind a 16-on pályára léptek. Wilder a rekordot jelentő terhelése után mind a 16 meccsen játszott, és 1985-ben további 418 labdaérintése volt.

Larry Johnson 2006-ban a második volt ezen a listán 457-tel a Chiefsnél, és a következő évben nyolc meccset hagyott ki lábsérülés miatt. Edgerrin James (a lista ötödik helyezettje 2000-ben 450-nel) a következő évben 10 meccset hagyott ki, mert elszakadt az ACL-je, ami inkább tűnik akut sérülésnek, mint olyannak, amit a terhelésre lehet fogni.

Nyilvánvaló, hogy a Panthers hosszú távon, a teljes szezon során vigyázni akar McCaffrey-re, de Rhule azt mondta, hogy miután megnézte a Jets meccs felvételét, jobban érezte magát a McCaffrey által elvégzett munka mennyiségével kapcsolatban.

“Nyilvánvalóan sok labdaérintése volt, de nem éreztem, hogy sok domináns kontakt lett volna.” mondta Rhule. “Sokszor a bokájánál fogva szerelték, vagy kikerült a pályáról. Szerintem két elég nagy ütést kapott, de ezt mindig próbáljuk figyelni. Képesek vagyunk kivenni őt a védelemből, így nem kellett rengeteget védekeznie, de időnként mégis megtette. … Majd meccsről-meccsre megnézzük, hogy mi lesz Christiannal, de a meccs elején ki akartunk menni és játszani vele.”

Arnold, miközben csodálatát fejezte ki, azt mondta, hogy “határozottan van egy művészete” a nagy ütések elkerülésének, és hogy “meg kell tanulni, hogy enyhítsük a nagyobb ütéseket”, ez volt a kulcs.

És az, hogy McCaffrey hogyan csinálja ezt, egy újabb pontot tesz hozzá a csapattársakat is lenyűgöző dolgok listájához.

“A legnehezebb dolog, amikor vele játszol, az, hogy valahogy vissza akarsz nézni, hogy mit csinál, mert valami őrültséget csinál, mindenhol lerázza a srácokat.” mondta Arnold. “A legfontosabb dolog az, hogy az előtted lévő srácot figyeld, hogy folyamatosan blokkolhass neki a pályán. Nézzük a videókat, ahogyan megdolgozza a srácokat, ahogyan minden játékot végigcsinál, az hihetetlenül csodálatra méltó, ez olyasmi, amire hétről hétre szükségünk lesz. Ez egyfajta szikrát teremt mindenki számára.”

McCaffrey szokásához híven leegyszerűsíti a saját szerepét a folyamatban, vagy bármelyik elem fontosságát.

Rengeteg kérdést kapott a héten történt kihasználtságról és a lehetséges hatásokról, ezeket lazán elhárította.

“Attól függ, néha 30 labdát kapsz, és remekül érzed magad.” mondta. “Néha 14 labdát kapsz, és lehet, hogy csak egy rossz ütést, és máris szörnyen érzed magad. Ez az oka annak, hogy a srácok állandóan megsérülnek. Ez a játék része, de én jól érzem magam, és csak erre koncentrálok. … Neem, őszintén szólva nem érdekel. Nem koncentrálok az ilyen dolgokra. Csak arra koncentrálok, hogy a lehető legjobb játékos legyek, és mindig vigyázzak a testemre, és úgy készüljek, mintha végigjátszanám az egész meccset.”

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com