P.J. Walker elég régóta játszik ahhoz, hogy tudja, sosem érezheti magát túlságosan magabiztosnak. De egyelőre, ami a Panthersnél betöltött jelenlegi munkáját illeti, legalább egy kicsit nagyobb biztonságban érzi magát.

Walker megnyerte a versenyt a tartalék irányítói posztért – legalábbis egyelőre -, de semmi olyan nincs a hozzáállásában, ami önelégültségre utalna. Miután három éven keresztül hol a Colts játékoskeretén belül, hol azon kívül volt, és az XFL-ben kellett játszania ahhoz, hogy egy másik NFL-csapatnál lehetőséget kapjon, azután, hogy a héten látta Will Grier elküldését, és rájött, hogy ő az egyetlen megmaradt irányító Sam Darnold mögött a játékoskeretben, Walker nem érzi magát sokkal jobban.

“Őszintén szólva egyáltalán nem volt könnyű.” mondta Walker a héten átélt érzelmekről. “Tudva, hogy mi történik, és ismerve a helyzetet, mivel ez az ötödik évem a ligában, az ember sosem érzi magát igazán jól az évnek ezen időszakában. Ez a legnehezebb része a dolognak, hogy át kell élni ezt az utolsó pár napot. Nehéz, különösen azoknak a játékosoknak, akiket elküldenek. Higgyétek el, én már többször voltam a másik oldalon, úgyhogy próbáljatok meg kitartani és tovább küzdeni. A lehetőségek jönnek és mennek; csak ki kell használni őket, amikor jönnek.”

Arra a kérdésre, hogy jól érzi-e magát most, Walker őszinte volt.

“Soha nem érzem magam biztonságban, hogy őszinte legyek.” mondta. “Ez nem az a szakma, amiben magabiztosnak érezheted magad; én minden nap így közelítem meg a dolgot. Soha nem lehet elkényelmesedni, mert soha nem tudhatod, mi fog történni.”

Ez bölcs megközelítés lehet. Amikor Matt Rhule, a Panthers vezetőedzője kedden, azon a napon, amikor a Panthers 80-ról 53-ra csökkentette a létszámot, kihangsúlyozta, hogy Walker szerepe nem feltétlenül állandó.

“Nem fogok túl sokat beszélni róla, de ma az lenne.” válaszolta Rhule arra a kérdésre, hogy Walker lesz-e idén a tartalék. “Ha ma játszanánk, ő lenne a második számú irányító.”

Jelenleg ez még mindig így van, bár csütörtökön leigazolták a Jets korábbi irányítóját, James Morgant a gyakorló csapatba, de az 53 fős keretbe még nem vettek fel senkit.

Ez tehát azt jelenti, hogy Walkernek egy pillanat alatt készen kell állnia, akárcsak tavaly, amikor Teddy Bridgewater tartalékja volt. Bár első kezdőként lejátszott NFL meccsén már túl van, és nyert is egy meccset, a tavalyi teljesítménye egyértelműen csiszolásra szorult. Egy olyan Lions-csapat ellen aratott győzelem során dobott két interception, amely a következő héten kirúgta az edzőjét, majd a szezon utolsó meccsén a sérült Bridgewatert helyettesítve még három interceptiont dobott.

Így az egész holtszezonban, amikor Walkerről beszéltek, azt hangsúlyozták, hogy nem szabad annyi labdát eladnia, ha meg akarja tartani az állását.

“Azt hiszem, Joe Brady (támadó koordinátor) és Sean Ryan (az irányítók edzője) úgy érezték, hogy jól mozgatja a csapatot, ismeri az offense-t, megcsinálja a rendhagyó játékokat, mélyen előre viszi a labdát és robbanékony tud lenni.” mondta Rhule Walkerről. “Az előszezonban eddig vigyázott a labdára, ami a legfontosabb dolog volt, amin dolgoznia kellett.”

Walker elismerte, hogy az előszezonbeli meccsei felemásak voltak, de általánosságban bátorítónak érezte a fejlődését. A Colts elleni nyitómeccsen véletlenül dobott egy touchdownt, a Ravens ellen gyengén játszott a harmadik csapattal, a Steelers elleni utolsó meccsen pedig támadásban semmitmondó volt. A többi napon elvégzett munka volt az, ami pozitívabbá tette az érzéseit.

“Úgy érzem, hogy ebben a táborban játszottam a legjobb játékomat.” mondta Walker. “Úgy gondolom, hogy két olyan meccset hoztam össze, amelyeken igazán jól játszottam. A másodikban nem tudtam felvenni a ritmust, de az edzőtábor mindennapjait tekintve úgy gondolom, hogy jól játszottam, nagy energiával, megpróbáltam a lehető legjobban vezetni a srácokat, úgy gondolom, hogy elég jól játszottam. Az energia ugyanaz, minden nap ugyanúgy állok hozzá. Amikor lehetőséget kapsz, és nem úgy kezdesz, ahogyan szeretnél, vagy nem úgy játszol, ahogyan szeretnél, az frusztrálhatja az embert. De ha kitartasz mellette, és tovább dolgozol, és folyamatosan építesz a napokra, akkor minden kifizetődik.”

Ryan elmondta, hogy amikor értékelte Walkert ebben a holtszezonban, látott javulást néhány részletben, ami lehetővé tette, hogy Walker atletikussága és játéktudása előjöjjön.

“Úgy gondolom, hogy a lábmunkája, a zsebben végzett lábmunkája, kevesebb a mozgás.” mondta Ryan. “Szerintem nem mozog annyit, amikor nem muszáj. Számomra ez is nagy dolog. Mindig a lábmunkáról fogok beszélni az irányítókkal, ez az egyik dolog, amire koncentrálni fogok, és amin javítani fogok, és szerintem jó munkát végzett ebben. Egy progresszív stílusú passzjátékban az a jó, amikor a lábad jól mozog, és ritmusban vagy, gyors döntéseket tudsz hozni, és magabiztosan csinálod; szemben azzal, hogy a lábad mozog, nem állsz készen a dobásra, amikor készen kellene állnod a dobásra, az időzítésed rossz, és olyan dolgokat csinálsz a labdával, amiket nem kéne abban a pillanatban.”

Ezek az apróságok elégségesek voltak ahhoz, hogy Walker megőrizze a tavaly megszerzett tartalék posztját. De tapasztalatból tudja, hogy a munkája napról-napra megváltozhat.

Arra a kérdésre, hogy más nyomás-e két irányító közül a másodiknak lenni, mint a háromból az egyiknek, csak a fejét rázta.

“Egyáltalán nem.” mondta. “Csak egy újabb nap a számomra, amikor lehetőséget kapok arra, hogy kijöjjek ide, versenyezzek, keményen játsszak és a srácok között legyek.”

A pillanatról pillanatra zajló világban Walker megtanulta, hogy ne tekintsen túlságosan a jövőbe, és hogy minden lehetőséget megragadjon, amit kap.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com