Christian McCaffrey nem véletlenül lett az NFL egyik legjobb futója. Minden, amit a szezonra való felkészülés érdekében tesz, gondosan megtervezett – a súlyemeléstől kezdve a futóedzéseken át a táplálkozásig, egészen a tanulásig. A napi rutinja bárkit kimerítene.

De mivel Christian McCaffrey-ről van szó, a munka nem áll meg, amikor kimerül, hanem csak akkor kezdődik.

Bármennyire is csábító lenne egy hosszú nap végén egyszerűen elpilledni, McCaffrey aprólékosan alszik, tisztában van azzal, hogy szüksége van a feltöltődésre, és hogy ez mennyire fontos ahhoz, hogy azon a szinten maradjon, ahol lenni szeretne.

“Rendkívül tudatos vagyok.” mondta. “Amint elkezdtem az alvást valóban a rutinom részévé tenni, ami a lefekvés előtti dolgokat illeti, amikor felébredek, és következetes maradok ezzel kapcsolatban, észrevettem, hogy reggelente más energiaszinttel ébredek.”

Ahogyan figyelemmel kíséri az edzéseit és a vasárnaponként szerzett yardokat is, McCaffrey-nek vannak olyan statisztikái, amelyek ezt is alátámasztják. Egy Oura gyűrűt visel, amely számszerűsíti az alvási ciklusait, és biometrikus adatokat szolgáltat, beleértve a szívritmust, a légzésszámot, a testhőmérsékletet és a mozgást. Ez lehetővé teszi számára, hogy ne csak azt tudja, hogy mennyit alszik, hanem azt is, hogy mennyi ebből a jó alvás, és ezt felhasználja a szokásainak módosítására.

“Ez egy jó mércét ad arról, hogy mit kell jobban csinálnom, és elszámoltathatóvá tesz.” mondta. “Észrevettem, hogy amikor magasak a pontszámaim, határozottan jobb napjaim vannak. Kevés alvással is lehetnek jó napjaim, de az, hogy következetes maradok, szokássá teszem és számon tartom magamon, határozottan segített.”

Amikor így beszél róla, úgy hangzik, mint egy tervezett dolog. De az, hogy ezt olyanná alakítja, amit ismételni és finomítani tud, ugyanolyan fontos, amint amit lefekvés előtt és után csinál.

“Nem hiszem, hogy az emberek értik ezt, lehet, hogy azt hiszed, hogy nyolc órát aludtál, de az alvásnak különböző szakaszai vannak – így lehet, hogy nyolc órát aludtál, de lehet, hogy nem volt olyan jó az alvásod, ha egy kicsit korábban feküdtél le, vagy sokszor, ha közvetlenül lefekvés előtt eszel, vagy sokáig nézed a tévét.” mondta. “Ha nyolc órát alszol, és éjfélkor fekszel le, az más, mint amikor 9-kor fekszel le. Ezek nagyon különböző alvások. Azt hiszem, amikor rájöttem, hogy fontos, mikor fekszem le, az sokat segített.”

Egy tökéletes világban 10 órát aludna, amilyen gyakran csak tud (és ehhez még elég fiatal). A nyolc óra egy jó cél. De ahogy a futballban megtanulta, a dolgok ritkán tökéletesek, és a külvilág időről időre beleszól a terveibe.

De amíg a Wofford College-ban van, igyekszik este kilenckor a szobájában ágyba bújni, és elkezdeni az éjszakai elalvás folyamatát.

“Néha jól alszom, néha nem, de igyekszem 9-re ágyban lenni, hogy kipihent legyek, és a lehető legtöbbet aludjak.” mondta. “Próbálok annyit aludni, amennyit csak tudok. A mi munkánk során sokszor kedvezőtlen körülmények között kell dolgoznunk. Nem mindig tökéletes, nem lehet mindig 10 órát aludni. Biztos vagyok benne, hogy sokan vagyunk, akik szívesen aludnának 10 órát egy éjszaka, de ez nem mindig lehetséges. Szóval annyit alszol, amennyit csak tudsz, és következetes maradsz”.

Nincsenek varázspálcák, nincsenek altatók, nincsen pohár meleg tej. McCaffrey számára az első lépés a szükséges pihenéshez az, hogy odafigyel, és felkészül rá.

“Mély levegőt veszel, mielőtt lefekszel.” mondta az éjszakai rutinjáról. “Hozz létre egy nyugodt környezetet magad körül. És csak a lélegzetedre koncentrálj, és tényleg kapcsolj ki mindent, és vedd ki magadból a stresszt, és tedd meg a tőled telhető legtöbbet annak érdekében, hogy lefeküdhess.”

Mint mindenhez, amit csinál, ehhez is van egy terve. És az általa mutatott eredményekkel nehéz vitatkozni.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com