Az idei Drafton finoman szólva nem a running back a legerősebb poszt és könnyen előfordulhat, hogy egyetlen futót sem fognak kiválasztani az első körben. Ettől független az idei játékosok abszolút nem rossz képességűek és jól teljesíthetnek majd a profik között.

Az idei legjobb futót igen nehéz egyértelműen megnevezni mert hárman is pályáznak a címre. Megítélésük az offseasonban változott, sokáig Travis Etienne számított a legjobbnak de a Pro Day-ek után megváltozott a helyzet.

Travis Etienne, Clemson

A Clemson futója igen kiemelkedően teljesített az Egyetemen és mondhatni, hogy idei 1/1-es, Trevor Lawrence jobb keze volt mert passz blokkolásban is jónak számít. 4.952 futott yardot, 70 futott touchdownt, 102 elkapásból, 1.155 elkapott yardot és 8 elkapott touchdownt szerzett. Játéka alapján Christian McCaffrey-hez hasonlítják és a profik között akár minden egyes játékot a pályán tölthet. 1.-2. körös tehetségnek számít.

Najee Harris, Alabama

Riválisához hasonlóan Harris is jó a passz blokkolásban és a tavalyi szezonban sokat fejlődött a levegőben is. 3.843 futott yardot, 46 futott touchdownt, 80 elkapásból, 781 elkapott yardot és 11 elkapott touchdownt szerzett. Többen egy miniatűr Derrick Henry-nek tartják. Több szakértő a legkészebb running backnek tartja aki azonnal kezdő lehet a profik között. 1.-2. körös tehetségnek számít.

Javonte Williams, North Carolina

Az offseasonban Williams javította a legtöbbet a megítélésén és mostanra már az első körre is jónak látják. Az Egyetemen megállíthatatlan volt és ugyan kevesebb alakalommal nyomták a kezébe a labdát mint a riválisainak de ha megindult több védő kellett a megállításához. 2,297 futott yardot, 29 futott touchdownt, 539 elkapott yardot és 4 elkapott touchdownt szerzett. 1.-2. körös tehetségnek számít.

Kenneth Gainwell, Memphis

A korábban említett három játékosnak van esélye az első körre, Gainwell már biztosan a második napon fog elkelni. A futónak nagyon jól sikerült a 2019-es szezonja de a vírus miatt kihagyta a tavalyi szezont és emiatt sokat vesztett a Draft értékéből. A kiemelkedő szezonjában 1,459 futott yardot, 13 futott touchdownt, 662 elkapott yardot és 3 elkapott touchdownt szerzett. 3.-4. körös tehetségnek számít.

Trey Sermon, Ohio State

Sermon 5. helye talán meglepő de a számai miatt azért nem lehet szó nélkül elmenni mellette. 2,946 futott yardot, 26 futott touchdownt, 486 elkapott yardot és 3 touchdownt szerzett. Régi típusú futónak tartják aki a földön szerzi yardjait és nem nagyon lehet bevenni a passzjátékba. Egyből nem lesz kezdő és a legjobban akkor járna ha egy olyan csapathoz kerülne ahol egy tapasztalt mentor mögött tanulhatna. 3.-4. körös tehetségnek számít.

Utánuk Kylin Hill (Mississippi State), Rhamondre Stevenson (Oklahoma) (3.-4. kör), Larry Rountree (Missouri), Larry Rountree (Missouri), Demetric Felton (UCLA), Chuba Hubbard (Oklahoma State), Rakeem Boy (Arkansas), Trey Ragas (La.-Lafayette), Javian Hawkins (Louisville) és Elijah Mitchell (La.-Lafayette) (3.-5. kör) számít az évfolyam legjobb játékosának.

Fotó: twitter.com, jets.com