Egy dolog betölteni egy üres helyet a depth charton. Teljesen más dolog egy posztra választ találni. A Panthers számára tehát a 2021-es NFL Draft nyolcadik választásával lehetőség nyílik arra, hogy a bal oldali tackle pozícióban találjanak egy tehetséget (és remények szerint stabilitást is), amire már régóta nem volt példa.

A Panthersnek tavaly négy különböző kezdő bal oldali tackle-je volt, egyik játékos sem volt különösebben kiemelkedő. Russell Okung hét meccsen kezdett, Trent Scott és Greg Little négy-négy meccsen, Michael Schofield pedig az utolsón.

Ezzel folytatódott a tendenciája a támadósor legfontosabb pozíciójában.

Amióta a Hall of Honor tag Jordan Gross a 2013-as szezon után visszavonult, a Panthersben 14 különböző játékos kezdett a bal oldali tackle poszton, és ismét elmondhatjuk, hogy egyikük sem volt különösebben kiemelkedő.

Az, hogy Michael Oher (19), Matt Kalil (16), Byron Bell (15), Chris Clark (13) vagy Mike Remmers (13) egy teljes szezont vagy annál is többet tudott összehozni, viszonylagos megnyugvásnak tűnt. De használták Dennis Daley-t (9), Little-t (7), Okungot (7), Scottot (4), Daryl Williamst (3), Taylor Motont (2), Marshall Newhouse-t (2), Schofieldet (1), sőt David Foucault-t (1) is.

Így nem lehet következetes falat építeni, vagy egy irányítót következetesen biztonságban tartani, és hatékonyan támadást vezetni.

Teljesen véletlen, de Gross éppen a nyolcadik helyen kiválasztott játékos volt 2003-ban. Néha az univerzum finom jeleket küld neked. Néha pedig egy deszkával csap arcon.

Idén a nyolcadik helyen választva a Panthers a draft két legjobb tackle-jének egyikét kaphatja meg.

Az Oregon bal oldali tackle-je, Penei Sewell lehet, hogy már nem lesz elérhető, de ha a táblán marad, akkor ő az a fajta játékos, akinek a kiválasztásáért rohanni fogsz nem pedig sétálni.

De a Bengals az ötödik helyes választással ezt a kérdést is eldöntheti (és valószínűleg meg is fogja tenni). Az irányító Joe Burrow védelmére nyilvánvalóan szükség van, a veterán tackle Riley Reiffet annak ellenére is leigazolták, hogy a 2019-es első körös Jonah Williams (aki két szezonban 10 meccsen kezdett sérülés miatt) mellett kitartanak. Ez nem jelenti azt, hogy garantáltan Sewellt választják, hiszen elképzelhető, hogy Burrow mellé az LSU elkapóját, Ja’Marr Chase-t választják, és a Bengalsnak szüksége is van a playmakerekre.

Ha Sewell túljut a Bengalson, akkor a Panthers kezei közé csúszhat. Ha nem így lesz, akkor is egy több mint jó opcióval rendelkeznek.

A Northwestern bal oldali tackleje, Rashawn Slater szintén olyan magas szintű kezdőjátékosnak ígérkezik, amilyenre a Panthersben Gross óta nem volt példa. Slater 2020-at szintén kihagyta, de a 2019-es teljesítménye az Ohio State-ben játszó Chase Young ellen sokak figyelmét felkeltette, és a TOP10-re esélyes játékosok közé repítette őt.

Vannak olyan játékosmegfigyelők, akik szerint Slater végül a guard poszton találhatja meg az otthonát. Nem rendelkezik ideális méretekkel a tackle poszthoz, de elég atletikus ahhoz, hogy jól játsszon a poszton, és az egyetemi videói azt sugallják, hogy meg tudja csinálni az NFL-ben látott pass-rusherek ellen is.

De a draft egészét nézve a Panthers megpróbálhat később is segítséget találni a támadósorra. A nyolcadik helyről akár az első kör közepéig is visszacserélhetnek (ahol a Virginia Tech-es Christian Darrisaw lenne egy opció), akár egyszerűen a második körben, a 39. helyen is megkezddhetik a keresést (és reménykedhetnek, hogy olyan játékosok, mint az alabamai Alex Leatherwood vagy a North Dakota State-es Dillon Radunz még mindig elérhetőek lesznek), egyértelműen találhatnak megoldást.

Bár visszahozták a guard John Millert , és szerződtették a veterán guard Pat Elfleint és Cameron Ervinget a szabadügynökség során, Matt Rhule, a Panthers vezetőedzője arról is beszélt, hogy fiatalítaniuk kell a támadójátékot ebben a holtszezonban.

Tavaly ugyanezen elv mentén minden draftjogot a védelemre használtask fel, és bár nem biztos, hogy a támadósorral kapcsolatban is ilyen nagyszabású terveik vannak, könnyen indokolható lenne, ha több picket is felhasználnának oda.

Elég csak Rhule szavaira visszaemlékezni, amikor a Super Bowl előtt a Buccaneersről és a Chiefsről kérdezték, és arról beszélt, hogy “elit irányítók, igazán jól felépített támadósorokkal” vannak a csapatban.

“Nézd meg a Tampa Bay támadófalát.” mondta Rhule januárban. “Náluk van a legjobban fizetett center, van egy első körös draft választásuk, egy második körös draft választásuk, meg még egy második körös draft választásuk. Egy igazán jól felépített támadófal és rengeteg fegyver”.

A Panthersnek jelenleg elegendő fegyvere van a készség posztokon.

Ami nincs meg, az a mennyiség a támadófalban, vagy az a fajta minőség a legfontosabb poszton, amit korábban természetesnek vehettek.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com