Az otthoni emlékek idővel elhalványulhatnak. Néha az, amire emlékeztél, teljesen megváltozhat, és olyan jelentéstartalmakat nyerhet, amilyeneket nem is gondoltál volna, amikor átélted. Ez akkor történhet meg, amikor rájössz, hogy nem láttad a teljes képet, vagy legalábbis nem minden oldalról. Különösen, ha nem vetted észre, hogy van egy másik oldal is.

Az a Minnesota, amelyben Brandon Zylstra felnőtt, nem ugyanaz, mint az a Minnesota, amelyet tavaly nyáron látott a televízióban, amikor George Floyd halála országos méretű tüntetéseket váltott ki. És biztosan nem ugyanaz a Minnesota, mint amit most lát a hírekben, amikor Floyd feltételezett gyilkosa bíróság előtt áll, és egy újabb rendőrségi lövöldözés egy fegyvertelen fekete férfi ellen fokozza a feszültséget, és bénító, mégis ismerős félelmet kelt egy közösségben – és olyan valóságokat is feltár, amelyekre Zylstra fiatalabb korában nem is gondolt.

A Panthers elkapója a héten azt mondta, most már tudja, hogy a dolgok talán sosem voltak olyanok, mint amilyennek látszottak ott, ahol felnőtt, és ezt a felismerést a körülötte élők is megerősítették, még akkor is, ha ők az otthonuk egy másik verziójára emlékeznek.

“Ez az egész szívszorító számomra.” mondta Zylstra. “Úgy voltam vele, mint sokan mások, nem gondoltam, hogy ilyen dolgok megtörténhetnek az államban, ahol születtem. A rasszizmus az én számomra akkoriban nem tűnt problémának.”

Pedig az volt. Csak ő nem látta. Most már kezdi meglátni, és meg akarja tenni azokat az apró lépéseket, amelyekkel megteremtheti azt a világot, amelyben élni szeretne. Zylstra pénzt gyűjt egy ösztöndíjalapba, amely fekete diákokat támogat, hogy esélyt teremtsen egy olyan oktatásra, amely nem jár olyan adósságokkal, mint amilyenekkel neki kellett szembenéznie, miközben felnőtt egy másik korban – és, ahogy most már ő is rájött, egy másik helyen.

Zylstra a minnesville-i Spicerben nőtt fel, egy kisvárosban, két órányira nyugatra a Twin Cities-től. A város mottója: “Spicer is Nicer” (Spicer szebb), és ha szebbnek tartják egy olyan helynél, mint a híres Minnesota Nice, nos, annak a világ egyik legkellemesebb helyének kellett lennie. Legalábbis addig, amíg úgy néztél ki, mint mindenki más.

A 2010-es amerikai népszámlálás szerint Spicerben 1167 ember élt, és 98,2 százalékuk fehér volt. Fekete lakos nem is nagyon volt, egy-két család, ami a lakosság 0,1 százalékát tette ki.

De Zylstra számára nehéz volt ezt problémának tekinteni, mert közel állt hozzá. A legjobb barátja Jayme Moten volt, akinek a családja gyakorlatilag az ottani 0,1 százalék volt. Moten tudta, hogy a dolgok nem egészen ugyanolyanok a számára, még ha ez nem is tűnt fel, amikor Zylstra és ő egymáshoz jártak játszani.

Amikor Zylstra Motenre nézett, egy barátot és csapattársat látott, egy srácot, aki nagy sikerekhez segítette őt és a New London-Spicer High School csapatát. Moten, aki továbbra is Zylstra közeli barátja és egyben ügynöke is, kicsit másképp emlékszik erre.

“Brandon másképp látta a dolgokat.” mondta Moten. “Azt kell mondanom, hogy a bátyám és én már beszéltünk erről, soha nem éreztük magunkat ott egyértelműen veszélyben. De tudtuk, hogy a dolgok számunkra nem ugyanolyanok, mint mindenki más számára a városban”.

Moten felidézi a középiskolában történt apró dolgokat, az olyan jeleket, amelyeket észrevett, amiket mások talán nem, mivel nem ugyanazok a normák vonatkoztak rá. Moten hálás az édesanyjának, hogy a helyes viselkedésre tanította, azzal együtt, hogy egyedülálló anyaként próbált családot nevelni.

“A különbség Brandon és az én szemléletem között olyan kicsi lehet, mintha valaki azt mondaná, hogy “Olyan szókimondóan beszél.” mondta Moten. “Neki ez soha nem jelentene problémát. De van egy sor dolog, amire így emlékszem. Hazamentem és beszéltem erről anyával, mivel gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen fekete család a városban. Mindig azt mondta nekünk, hogy lépjünk túl rajta, hogy erősebben jöjjünk ki belőle. Most visszatekintve, sajnálatos, ahogyan néhány dolgot kezeltek. Sportolónak lenni, bajnoki címet nyerni az iskolának, minden jónak tűnt. De a kívülállók nem veszik észre, hogy milyen volt valójában, vagy nem veszik észre azokat a dolgokat, amelyeket a diákok, a tanárok vagy a rendőrök mondtak és tettek, és amelyek megfélemlítőek voltak.”

Zylstra most már elismeri, hogy ezt akkor nem látta.

“Amikor felnőttünk, nem tartottam ezt nagy dolognak.” mondta. “Ha valaki Jayme-et csúfolta, vagy valami ilyesmi, ő csak nevetett rajta, és soha nem tűnt neki nagy dolognak. Valószínűleg a húszas éveimben jártam, mire rájöttem, hogy a rasszizmus még mindig létezik.”

Zylstra továbbtanul, az Augustana Egyetemen Sioux Fallsban, és a Concordia University-n Moorheadben, Minnesota államban. Ezek nem azok a fajta közösségek, amelyek megváltoztatják a világról alkotott képet. Amikor lediplomázott, és Kanadában profi játékosnak állt, még akkor sem tudta, hogy mások mivel szembesülnek, egészen addig, amíg a csapattársai szemén keresztül nem látta azt.

Zylstra felidézte, hogy Edmontonban egy buszmegállóban állt fekete csapattársaival, Bryant Mitchell-lel és Darius Morrisszal. Az emberek megbámulták őket. Odaszólogattak. Zylstra egy “kisebb összetűzésről” számolt be, de a Mitchell-lel és Morrisszal folytatott beszélgetések megváltoztatták a véleményét.

“Azt kérdeztem: “A francba, ilyen itt a helyzetetek?”, mire ők: “Igen, minden nap.” emlékezett vissza Zylstra. “Fogalmam sem volt róla. Egy buborékban éltem? Abszolút. Felhívtam a fekete barátaimat, és bevallottam, hogy nem tudtam, hogy ez ilyen, és meghallgattam a gondolataikat, és bocsánatot akartam kérni, legalább én, mert nem tudtam, hogy ez ennyire rossz.”

Több ilyen beszélgetése is volt Motennel, aki végignézte, ahogy barátja megváltozik, mivel mindkettőjüknek az otthonról alkotott képe egyszerre változott meg. Lehetetlen volt ugyanúgy gondolni Minnesota Nice-ra, amikor rájöttek, hogy nem volt olyan szép Floydnak, vagy Daunte Wrightnak.

“Ezek a dolgok fájnak Brandonnak, fájnak mindenkinek Minnesotában.” mondta Moten. “Ez a megvilágosodás sok minnesotai ember számára, akiknek soha nem kellett bizonyos dolgokra gondolniuk. Ez a hét (a Wright-ügy) egy újabb vörös zászló. Ez ijesztő. Megállíthatnak, és soha nem tudhatod, mi fog történni. Százezer zsaru is lehet gyönyörű, gondoskodó emberi lény. Egy nem így érez, és ez mindent megváltoztathat. Nehéz, mert olyan, mintha elvesztettünk volna egy szerelmet vagy egy gyerekkori barátot. Régen annyira otthon éreztük magunkat, nyáron a tavakon, télen kint a hóban, Minnesota mindig az otthonunk volt. Most úgy érezzük, mintha ez kicsúszna a kezünkből, mintha nem az lenne, aminek hittük”.

Az elmúlt évben lezajlott beszélgetéseik során Zylstra úgy döntött, hogy a gondolatait tettekre váltja. Valamit tenni akart, hogy kézzelfogható változást érjen el, valamit, amit megérinthet és láthat. Fontolóra vette, hogy korábbi csapattársával, C.J. Hammel és néhány más minnesotai sportolóval együttműködve kitakarítanak egy környéket. De egy világjárvány idején nehéz felelősségteljesen összegyűjteni az embereket. Így Zylstra tovább gondolkodott, és a saját tapasztalataiból indult ki.

Egyetemi évei anyagi terhet jelentettek. A Division III-ban nincsenek sportösztöndíjak, és Zylstra óriási egyetemi adóssággal hagyta el az iskolát. A CFL-ben nem volt lehetősége arra, hogy ebből sokat visszaadjon. Most jobban keres az NFL-ben, és jobb helyzetben van, de az az élmény, hogy kimászott ebből a gödörből, megváltoztatta őt.

Ezért akart Zylstra ösztöndíjalapot indítani. Eredeti célja 2000 dollár összegyűjtése volt, hogy segítsen néhány diáknak, de már több mint 5000 dollárt gyűjtött össze. Most azon gondolkodik, hogy megpróbálja elérni a 10 000 dollárt, hogy kézzelfogható változást érjen el egy pár diák számára. Az alapba itt lehet befizetni, és helyi csoportokkal együttműködve igyekszik népszerűsíteni az ösztöndíjat.

Ahogy a Bold.org weboldalon írta: “A tehetség egyenletesen oszlik el, de a lehetőségek nem. Az esélyegyenlőtlenség a fekete közösségben számos különböző területen tapasztalható. Az oktatásban való elterjedtsége különösen fontos, mert az oktatás az egyik legerősebb meghatározója a lehetőségekhez való hozzáférésnek.”

“Úgy éreztem, hogy ez tényleg olyasmi, amivel segíthetek, és ami összeköti azt a két dolgot, ami nekem fontos.” mondta Zylstra. “Először is, szeretem azokat az embereket, akik szenvedélyesen szeretik azt, amit csinálnak, az emberek, amikor beszélnek, hallom a bátorságukat. Aztán pedig lehetőséget akarok adni a diákoknak, hogy egyetemre járhassanak, és olyan adósság nélkül fejezzék be, amivel sokan küzdenek. Egyszerűen tudtam, hogy tenni akarok valamit. Azt akartam, hogy képes legyek valamilyen változást elérni.”

Zylstra tudja, hogy ő csak egy ember. Tudja, hogy csak korlátozottan tud változtatni, akár a szülővárosában, akár egy új helyen, akár a világban. De lát valamit, amit megtehet, és meg akarja változtatni a dolgokat, legalább két ember számára.

Így kezdődik a változás. Így, és azzal, hogy más szemmel nézzük a világot, és akkor rájövünk, hogy változásra van szükség.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com