A running back pozíció az elmúlt években annyira elveszítette meghatározó szerepét, hogy a drafton az első körben alig párat láthatunk kiválasztva közülük. S ez a tendencia tovább folytatódhat. Idén akár olyannyira eljöhet ez, hogy a class legjobbnak titulált futóját még akár egy kis szerencsével a 32. helyen is ki lehet választani.

Travis Etienne (Clemson, 5’10”, 215)

Erősségek: Travis a running back-ek mindhárom játékelemében (run, pass catch, pass protection) átlag feletti. Mind a négy egyetemi évében kiválóan teljesített. Etienne a nagy játékok mestere. Eddigi pályafutása alatt 16 db. 44 yardnál hosszabb touchdownt mondhat magáénak. Türelmes játékos, aki jól látja meg a lyukakat. Egyensúlya kontakt után is stabil. Sebessége abszolút elit, és jó kezei miatt a passzjátékba, mint elkapó is bevonható.

Gyengeségek: A labdabiztonságra figyelnie kell. Bár az egyetemen nem volt nevéhez köthető fumble, hajlamos lóbálni a labdát és ez a profik között megbosszulhatja magát. “Könnyű meccsek könnyű dobásait” hajlamos kiejteni, ilyenkor a koncentrációja mintha alább hagyna. Ez természetesen nem a legjobb mentalitásról árulkodik. Persze Brady mellett ez nyilván nem maradna dorgálás nélkül. Belső futásoknál néha olyan, mintha direkt keresné a kontaktot a védőkkel, bízik egyensúlyérzékében. Ez természetesen az előtte dolgozó fal szerepét is meghatványozza, külön terhet róva a center tevékenységére.

Tom Brady alapvető játékstílusa a screen és a checkdown passzok alkalmazása. Nagy szerepet elvárva ebben a running back-jeitől. Ebben az előző szezon alapszakaszában voltak fennakadások. Több drive akadt meg a kiejtett passzok miatt. Bár a futó szekció lényegében egyben maradt a tavalyi bajnokcsapatból, nagy hasznára lenne az offensenek egy az elkapásokban biztos futó játékos. Ezt többször is érintettük az elmúlt szezonban is, s Etienne pont egy ilyenfajta támadó.

A Super Bowl-on azt is láthattuk, hogy vannak ötletei a stábnak a futásblokkolás terén. Én amúgy ilyet még nem is láttam, hogy ezzel valaki a döntőig várt volna és ott húzta volna elő. Szóval a futójátékban vannak ennek a csapatnak rejtett tartalékai, amit megfelelő állománnyal ki lehet aknázni. Ezért lenne jó választás Travis Etienne. Már persze ha kiválasztása a 32. bemondásig nem történne meg.

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com

Fotó: dyastyleaguefootball.com