Mi is az a franchise tag?

Mi is az a franchise tag?

Olyan sokszor felmerül a franchise tag, de mi is az pontosan. Azt értjük, hogy a csapat magához láncolja a játékost egy évre a posztért járó sok pénzért, de miért. Mint ahogy minden évben, így idén is van néhány nagynevű (és nem érdemtelenül nagynevű) játékos, akinek lejár a szerződése. Náluk elég komoly gondokba ütközhet az új kontraktus megkötése még a szabadügynök piac megnyitása előtt.

A mai nappal vette kezdetét az idei franchise tagek kiosztásának időszaka és márciusi 9.-én zárul. A csökkentett fizetési sapka miatt idén véleményem szerint kevesebb játékos fog taget kapni miután az egyéves nagy szerződéssel alaposan leterhelnék az idei fizetési sapkát.

Először is kezdjük egy kis szabálymagyarázattal, azaz: mi a fene az a franchise tag?

Az NFL-ben az úgynevezett franchise taget olyan játékos kaphatja meg, aki free agent (szabadügynök) lesz. A tag a csapathoz köti a játékost egy évig (gyakorlatilag egy egyéves szerződésről van szó). Speciális szabályok vonatkoznak azonban rá. Minden csapat csak egy játékosra rakhatja rá a franchise taget (legyen az exkluzív vagy nem exkluzív típusú, erről mindjárt lesz szó). Általában olyan játékos szokta ezt megkapni, aki a csapat legértékesebb free agentje lenne és mondjuk esélytelen az idő rövidsége miatt egy mindenkinek tetsző, hosszútávú szerződés megkötése. A kijelölt franchise játékos szerződése teljes egészében garantált, vagyis az összes pénzt megkapja, nincs trükközés, nincs bónusz és egyebek. Természetesen a franchise taget vissza is lehet utasítani.

Exkluzív vagy nem exkluzív… mi a különbség?

Az exkluzív franchise taget kapó játékos egyéves szerződést köt a csapattal. Ebben az esetben a játékos nem tárgyalhat más csapatokkal. A szerződés összege (vagyis amennyit a játékos keresni fog egy év alatt) az azonos pozícióban játszó, öt legjobban fizetett játékos következő évi fizetésének átlaga. Magyarul, a most kiosztott tag esetében a 2015 szeptemberében kezdődő szezonra vonatkozó fizetések számítanak. A nem exkluzív tag esetében a játékos tárgyalhat más csapatokkal is. Az egy évre szóló szerződés összege ez esetben az adott pozícióban játszó, legjobban fizetett játékos elmúlt 5 szezonbeli éves bérének átlaga, vagy a tagelt játékos előző évi fizetésének 120 százaléka (a két lehetőség közül a nagyobbat kell megadni).

Vagy egy speciális formája a transition tag

A transition tag a többi taghez hasonlóan szintén egyéves, de a játékos a posztján szereplő 10 legjobban fizetett játékos fizetésének átlagát kapja meg. Csak akkor használható ha az adott csapat nem osztotta ki a franchise taget.

A taggel ellátott játékos tárgyalhat más csapattal is majd a taget kiosztó csapat ezt követően felkínálhat ugyanakkora vagy nagyobb szerződést, mint amit a játékos kapott. Ha nem él ezzel a lehetőségével akkor a játékos Draft pick nélkül távozik.

Jó-jó, eddig értem, de mi történik a franchise tag kiosztása után?

Amennyiben egy játékos megkapja valamelyik taget, a csapat lehetőséget kap, hogy július közepéig kidolgozzon egy új, hosszútávú szerződést a játékos számára. Amennyiben a csapat és a játékos nem jutnak egyezségre a határidőig, a játékosnak ajánlott aláírnia az egyéves szerződést. Ebben az esetben viszont év közben (pontosabban az alapszakasz utolsó mérkőzéséig) már nem tárgyalhatnak a játékossal új szerződésről. Ha nem írja alá, mert megteheti, nos, az eléggé bonyolult, a lényeg, hogy ezt már nem szokták megtenni. Ha valaki megkapja a franchise taget, azt alá szokta írni, hacsak nem sikerül új szerződést kidolgozni a határidőig. Persze azért van olyan kivétel mint Le’Veon Bell.

Fotó: usatoday.com

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .