Mi a baj Wentz-cel? Ki tud lábalni ebből a gödörből?

Mi a baj Wentz-cel? Ki tud lábalni ebből a gödörből?

Az nj.com 5 szakértőt kérdezett arról, hogy mit gondolnak Carson Wentz idei szerepléséről. A továbbiakban különösebb személyes kommentár nélkül, durva fordításban adjuk át az eredeti cikket, melyben a QB gyenge játéka, a mögötte rejlő lehetséges okok, és a felmerülő megoldások kerülnek kivesézésre.

Miután az Eagles irányítója borzalmasan kezdte karrierjének 5. szezonját, komolyan meg kell vizsgálni, mi is az ami a problémáit okozza. Wentz idén pontatlan, határozatlan és inkonzisztens, és sokszor úgy tűnt, hogy a Philly támadósorának ez a legnagyobb gondja. Túl vagyunk az idény felén, ezért most már ketyeg az óra. A szezonnal kapcsolatban mindenképp, de talán a QB vonatkozásában is.

Az Eaglesnek 8 mérkőzés áll még rendelkezésére ahhoz, hogy a liga messze leggyengébb csoportjában nyerni tudjon, miközben egy olyan irányító játszik a csapatban, akinek 128 millió dolláros szerződést adtak. Ez éves átlagot tekintve 32 milliót jelent, ami a 8. legkomolyabb fizetés a ligában. Ehhez képest ez a srác gyakorlatilag hétről hétre visszafejlődik.

Wentz eddigi négy szezonja során egyetlen rájátszás mérkőzésen játszott, miközben folyamatosan sérülésekkel küszködött. Úgy tűnik, ez utóbbinak megvan a böjtje számára, fizikálisan és mentálisan is. 2017-ben, miután 11 mérkőzést nyert a Phillynek, a térde tönkrement és onnantól kezdve az oldalvonalról nézte, ahogy a csere irányító az Eagles első Super Bowl győzelméig vezette a csapatot. Ezt követően hallhatta, ahogy a szurkolók egy elég jelentős része azt a véleményt hangoztatja, miszerint az Eagles nem nyerte volna el a Lombardi trófeát, ha Wentz egészséges marad. Később az is minden bizonnyal eljutott a füléig, hogy sokan úgy vélekedtek, hiba volt Foles-t elengedni 2018-ban, az Eagles nem a megfelelő irányítót tartotta meg.

Még számos példát fel lehetne hozni, melyek komoly mentális terhet jelenthettek a fiatal játékosnak. Mindenesetre eljutottunk a számára eddig gyötrelmesen alakuló 2020-as szezonhoz. Tagadhatatlan, hogy Wentz összehozott egy-egy hősies meccsmentést, de ezeket a mérkőzéseket is csak azért kellett a végén megmenteni, mert eleinte rosszul játszott. Most, a szezon második felében nem csak meccseket kell nyernie az irányítónak, hanem a szurkolók bizalmáért is meg kell küzdenie, és meg kell győznie a kételkedőket, akiknek a legnagyobb aggodalma ma már az, hogy a QB-tól nem fog tudni szabadulni az Eagles a szerződése miatt. Ehhez 17-17-1-es mérleggel láthat hozzá, miközben idén 3-4-1-es mutatót ért el. Pihenőhéten vagyunk, nagyon úgy fest, hogy ez egy vízválasztó pont is lehet a számára.

De menthető még az irányító? Visszatérhet még a 2017-es formája, amikor 33 TD passz mellé csak 7 INT társult? Vagy a SB év alapszakaszának Rams elleni meccsén térdével együtt a varázslat is elszállt? El tud jutni Wentz és Pederson a 2020-as rájátszásba, és ha igen, lesz ott bármi esély arra, hogy a csapat meccseket tudjon nyerni?

Szakértőknek tettük fel a kérdést, akik folyamatosan követték Wentz pályafutását, és most (ahogy a szurkolók is) csak vakarják a fejüket, hogy mi történt ezzel a sráccal – de a szakértők ezt úgy teszik, hogy közben vannak elméleteik. Elméleteik arról, hogy mik a konkrét problémák, mi az, ami ezeket okozza és arról, hogy megoldhatók-e ezek.

Sosem egy dolgon múlik.

Most a szezon félidejében tehát elmondható, hogy Wentz játékának a színvonala nagyot zuhant. A passzainak idén csak 58.4%-a pontos, ami nagy visszaesés még karrier átlagához viszonyítva is, ami 63%. Az elmúlt 3 szezon során mindössze 21 INT-t dobott, közben idén, ha így halad, 16 mérkőzés alatt 24-et fog elérni. A pihenőhétre térve Wentz 8 meccs alatt 12 INT-el és összesen 16 labdaeladással vezeti a ligát. Passer rating-et tekintve a ligában a 32. helyen áll a 33-ból – csak a másodéves Broncos QB, Drew Lock rosszabb nála. A PFF szerint a liga 36 értékelt irányítójából Wentz a 31. helyen áll. Wentz statisztikai szempontok szerint rosszabb szezonkezdésen van túl, mint Daniel Jones, Nick Foles vagy Gardner Minshew. Mike Renner (PFF) szavaival élve Wentz eddigi teljesítménye egy „megengedhetetlen katasztrófa”.

A korábbi Giants QB, Danny Kanell, aki jelenleg az ESPN The First Team című műsorának házigazdájaúgy gondolja, hogy Wentz döntéshozatalaiban keresendő a problémák gyökere: „Ezeket a döntéseket a másodperc tört része alatt kell meghoznod és úgy gondolom, hogy Wentz ebben nem jó, nem méri fel megfelelően a kockázatokat és a lehetséges végkimeneteleket. Szerintem ez mindig is így volt, de most sokkal inkább kirívó ez a hiányosság, mert nincsenek nagy tehetségek körülötte.

Wentz 8 mérkőzés alatt 7 különböző támadófal-kombináció mögött állt fel, és ez erősen hozzájárult ahhoz, hogy 32 sack-et kellett elszenvednie, ami jelenleg a legnagyobb szám a ligában. Emellett az irányítónak a legtöbb meccset olyan playmaker-ek hiányában kellett lejátszania, mint Zach Ertz, Dallas Goedert, Miles Sanders vagy DeSean Jackson.

A Ravens korábbi vezetőedzője, Brian Billick szerint nem feltétlenül mentális problémákra kell gondolni: „Úgy gondolom, hogy fizikai korlátokkal kell megküzdenie. Zűrzavar van körülötte. A játékosok nem túl jók, a támadófalban teljes a felfordulás, az elkapósor egyre jobb, ahogy egyre többen épülnek fel, de még így is igaz, hogy teljes a káosz a csapatban. Ami Carson körül történik, az a probléma, és ami körülötte folyik, az egy nagy zűrzavar.”

Az Eagles korábbi irányítója, Ron Jaworski úgy gondolja, hogy Wentz teljesítményének visszaesése mögött számos ok húzódhat, melyek között következetlen mechanizmusok is ott vannak.

„Sosem egy dolog van a háttérben. Mikor egy irányítónak, vagy bármilyen más játékosnak romlik a teljesítménye, olyankor nagyon nehéz volna csak egy dolgot okolni. Voltam már olyan helyzetben, amilyenben Carson van jelenleg. Ilyenkor az ember szenved a pályán, csak próbálja megtalálni a ritmust és belejönni a dologba. Ezen keresztül kell küzdenie magát.”

A Touchdown Wire elemzője, és korábbi QB, Mark Schofield véleménye az, hogy Wentz borzasztóan inkonzisztensen játszik. Szerinte a számos sérülés miatt a keretben bekövetkező változások sokat árthattak, de Wentz saját magát is nehéz helyzetbe hozza.

„Voltak hullámhegyek és hullámvölgyek a játékában, de összkép világosan azt mutatja, hogy egy nagyon komoly visszafejlődésnek vagyunk a szemtanúi.”

Schofield szerint ez a visszafejlődés a korábbi sérüléseinek lehet az utólagos mellékhatása. Wentz-nek 2017-ben ACL és LCL műtéten kellett átesnie, hogy rendbe rakják a térdét. 2018-ban megint csak rövid szezont zárt, hátsérülés miatt. 2019-ben agyrázkódással hagyta ott élete első rájátszás meccsét.

Kanell szerint ezek a problémák a hanyatló játékban csúcsosodnak ki: „A sérülések komoly gondot jelentenek, a játékosok hiánya komoly gondot jelent, a saját magába és a többiekbe vetett bizalmának a hiánya ezekből ered, és ez szintén komoly gondot jelent. Ráadásul mikor ezek a nehézségek egyszerre jelentkeznek, még csak felerősítik egymást.”

Mi lehet a megoldás?

A Wentz-cel kapcsolatos problémák ellenére az Eagles 3-4-1-el az NFC East élén áll, és ezzel van arra esély, hogy megismételje a csapat a 2019-es csoportgyőzelmet. De ahhoz, hogy ezt a célt elérje a Philly, Wentz-nek jobban kell játszania.

Miközben az öt megkérdezett szakértő egyetértett abban, hogy a Wentz rossz mechanizmusaival kapcsolatos gondokat nem lehet egyik napról a másikra orvosolni, azért van mód arra, hogy javítsanak a játékán.

Jaworski szerint a 1st down-ok során nagyon sokat kell fejlődnie a csapatnak, és ez komoly segítség lehet Wentz-nek: Túl sok nagyon jól ismert passz szituációba kényszeríti bele magát a csapat, amelyek lehetőséget nyújtanak a védelmeknek arra, hogy a jól bevált cover stratégiákhoz nyúljanak. Nincsenek rákényszerítve semmire a down, a távolság vagy az offense által, így már csak azzal is előnybe kerülnek, hogy több defensive back-et küldhetnek a pályára. Ezzel arra kényszerül a támadósor, hogy a gyengeségeit használja az erősségei helyett.

Az Eagles idén csak 36.28%-ban választ futójátékot, tehát 63.72% a passzjátékok aránya.

 – A passzjátékok aránya a Pederson érában: – 

2016: 58%
2017: 54%
2018: 60%
2019: 58%

Tehát ez a csaknem 64%-os idei passz arány magas értéknek tekinthető (főleg egy szenvedő irányítóval), ami egy dimenzióssá teszi a támadósort, és nagy terhet rak Wentz, valamint a sérülések miatt szerepelni kényszerülő, még ki nem próbált játékosok vállára. A védelmeknek pedig ezzel alkalmuk nyílt a videózások során alaposan kiismerni az Eagles passzjátékát – nagyon komoly minta áll rendelkezésükre. Ezzel kiismerték Wentz-et is, így lehetőségük van olyan játékokat alkalmazniuk, amikről nagyon jól tudják, hogy a QB szenved ellenük.

„Wentz 12 interception-jéből 9 zóna védekezés ellen született. – mondja Jaworski – Ha mindenki tudja, hogy gyengén szerepelsz zónázás ellen, egyre többet fogsz zónázó védelmet látni.”

Ha Sanders felépül, az nagy segítség lehet az Eagles játékhívásaira vonatkozó tendenciáinak javításában, hiszen ő előrelépést jelenthet Boston Scott-hoz képest.

Ám Wentz hibáit kijavítani már nem lesz ilyen egyszerű feladat, ez már nem a visszatérőkön múlik, hanem tervezésen és a személyes kockázat értékelésén.

Schofield szerint nagyon fontos, hogy javítsák Wentz helyzetfelismerési készségeit: „Ha gyenge védelmek ellen játszik, nem szükséges kockáztatnia. Nem kell hatalmas passzokat dobni, nem szükséges megragadni minden alkalmat a nagy játékra.”

Az ilyen jellegű problémákat viszont nem olyan könnyű kezelni. Wentz néha egy gyengén játszó, langyos game manager-nek tűnik, majd minden előjel nélkül feltör benne a nehézbombázó mentalitás, és felesleges kockázatokat vállal. Ez a nem túl következetes játékstílus ahhoz vezetett, hogy vezeti a ligát labdaeladásokban. Mikor a konzervatív, hezitáló game manager stílust választja, annak az eredménye a sack és fumble hegyek, miközben a vakmerősége interception-ökhöz vezet.

Kanell szerint meg kell találnia az arany középutat, fejlődnie kell döntéshozatalok terén, hogy visszaszorítsa a labdaeladások számát. „Szerintem Carson Wentz legnagyobb problémája jelenleg, hogy játék közben, fejben nem képes megfelelően felmérni az adott szituációt. Túl sokszor vállal túl nagy kockázatot, méghozzá feleslegesen.”

A Hurts faktor.

Wentz nehézségeihez valószínűleg hozzá tartozik a második körös újonc, Jalen Hurts is. Az Eagles rendszeresen használja a rookie-t, néha csak elterelésként, de néha ténylegesen bevonva őt a játékba. Ilyenkor gyakran megesik, hogy Wentz-nek félre kell állnia, néha ki is kell mozognia WR posztra. Ezek a játékok sokszor segítik a csapatot az előre jutásban, de ugyanakkor akadályozhatják Wentz-et abban, hogy elkapja a ritmust.

Jaworski-nak személyes tapasztalatai is vannak ezen a téren: „Ugyanezen mentem keresztül én is Randall Cunningham-el 86-ban, és őszintén bevallom: utáltam. Gyűlöltem azt a helyzetet, hogy félre kellett állnom egy vagy két snap-re. Nekem ugyan nem kellett blokkolnom vagy elkapóként felállnom, de így is, úgy is elmondható, hogy az ilyesmi teljesen kizökkent a ritmusból, megtöri a lendületet.”

Kanell szerint Hurts kiválasztása mögött átgondolt stratégia rejlik. Wentz két komoly sérülést is elszenvedett a karrierjének korai szakaszában. Ezek miatt a csapatnak szüksége volt egy biztosítékra, arra az esetre, ha Wentz ismét megsérülne, vagy elkezdene romlani a teljesítménye a korábbi sérüléseinek következtében. A csapat ugyan  komoly szerződés hosszabbítást tett Wentz elé a tavalyi edzőtábor idején, de ez nem jelenti azt, hogy a QB meg is fogja kapni a teljes összeget. Hurts érkezése lehetőséget nyújt az Eagles-nek arra, hogy Wentz-et lecseréljék, ha a játékának hanyatlása folytatódik.

Kanell szerint Hurts kiválasztásával a csapat két dolgot üzent Wentz-nek: „Aggódunk amiatt, hogy képtelen vagy hosszú távon egészséges maradni, ezért szükségünk van egy B tervre, arra az esetre, ha megint megsérülnél. Emellett jobban kell játszanod, konzisztensebb szereplést várunk tőled. Ha erre nem vagy képest, megint csak adott a B terv.”

Padoztatni kéne Wentz-et?

Miközben az Eaglesnek Hurts által meg volna a lehetősége arra, hogy egy potenciállal bíró irányítót állítson hadba Wentz helyett is, mind az öt szakértő szerint hiba volna a franchise irányító padoztatása úgy, hogy közben az Eagles a csoport élén áll.

Renner szerint „egy teljes QB csere nevetséges megoldás volna”. Hurts egy újonc, akinek 2 passzkísérlete van eddig a profi ligában. Wentz szenved a pályán, halmozza a turnover-eket, de nehéz elképzelni, hogy Hurts a helyén jobban játszana, főleg azt nézve, hogy mennyi a sérült az offense-ben.

„Annyit játszathatod Hurts-öt, amennyit csak akarod, ettől a támadófal és az elkapósor semmivel sem lesz jobb.” – mondja Billick.

A tehetség mellett pedig Kanell szerint fontos faktor az öltözői megbecsülés is. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy Wentz a korábbi jó játékának köszönhetően még élvezi a csapattársai és az edzők bizalmát.

„Úgy érzem, hogy a társai még mindig megbíznak benne. – mondja Kanell – Úgy gondolom, hogy a csapattársak azt gondolják, hogy ’oké, nekünk is voltak sérüléseink, nekünk is voltak problémáink,’ de mind látják, hogy Wentz ott van és küzd. Szerintem még mindig hisznek benne, és számomra ez épp elég érv az ellen, hogy padoztassák.”

A bizalom és a korábbi teljesítmény viszont csak egy darabig tartja egyben a csapatot. Ha Wentz továbbra is rosszul játszik, elszállhatnak az Eagles reményei azzal kapcsolatban, hogy 2004 óta először végezzen egy csapat egymás után két szezonban is az NFC East élén. Ez a csoport borzasztóan gyenge idén, a Phillynek pedig ki kell használnia ezt a helyzetet.

Jaworski szerint Wentznek ahhoz, hogy az Eaglest a rájátszásba vezesse, mentális és fizikai problémákon kell felülkerekednie:

„Biztos vagyok benne, hogy vannak démonok a fejében. Ez mindenkivel így van, akinek nem megy jól a játék. Csak meg kell küzdenie velük, kezelnie kell a nehézségeket, és a végén megint jó lesz. Ha sikerül megharcolnia a mentális problémáival, akkor jobb irányító lesz belőle, mint amilyen a mostani gondok nélkül volna.”

Forrás:

Philadelphia Eagles Hungary

facebook.com/eagleshungary és fanfactory.hu/philadelphia-eagles

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .