Amikor a Panthers július végén elkezdte a pályán végzett munkát, a vezetőedző Matt Rhule egy javaslattal állt az újonc defensive back Myles Hartsfield elé. A Temple csapatához Rhule New Jersey-ből futóként toborozta Hartsfieldet. Hartsfieldnek volt még néhány nem hivatalos utazása Philadelphiába is.

“Nagyszerű tailback volt a középiskolában.” emlékezett vissza Rhule a múlt hónapban.

De Hartsfield, aki 40 TD-t és több mint 1500 yardot gyűjtött össze 14 mérkőzésen a Sayreville High csapatában a junior és a senior szezonja során, végül defensive back lett az Ole Miss csapatánál És úgy gondolta, hogy ezen az úton bekerülhet egy NFL csapat keretébe.

De 2020-ban valódi értéket jelent egy olyan játékos, aki sokoldalú, képes támadásban és védekezésben is játszani. Így Rhule megkérte Hartsfieldet, hogy csináljon néhány running back gyakorlatot is.

“Arra gondoltam: “Rendben, talán csak azt akarja megnézni, hogy mennyire vagyok atletikus.” mondta Hartsfield hétfőn, egy nappal azután, hogy a safety Sam Franklin és a punter Joseph Charlton mellett draftolatlan újoncként bekerült a Panthers kezdeti 53 fős keretébe.

Tehát Hartsfield kapott néhány átadást és csinált néhány irányváltást. Bizonyos szempontból ez olyan volt, mint a biciklizés. Minél többet csinálta, annál ismerősebb érzés volt.

Mint kiderült, Hartsfield még mindig képes running back poszton játszani.

A védelemben és támadásban is kapott snapeket az edzések során. Körülbelül egy hétig részt vett a running back értekezleteken is a tábor alatt.

“Először csak egy kis rajongó voltam. Ugyanabban a szobában akartam lenni Christian McCaffrey-vel, azzal a sráccal, akivel tavaly játszottam a Maddenben.” mondta Hartsfield.

De legfőképpen azért, mert támadásban játszani helyes döntésnek tűnt.

“Izgatott voltam, mert amikor egyetemre mentem, futót kellett volna játszanom. És futó akartam lenni.” mondta Hartsfield.

Hartsfieldnek voltak olyan napjai a tábor során, amikor elkapott egy passzt a védelemben, majd támadásban futott egy TD-t – néha ugyanabban a periódusban. A Bank of America Stadiumban tartott egyik edzés során Hartsfield két segítővel rohant át a pályán, akik segítettek neki a támadó mezből védő mezbe átöltözni.

“Megpróbáltak sietni, mert azt mondták: “Myles, azt akarják, hogy vegyél részt a következő játékban!” Még levegőt sem tudtam venni.” mondta nevetve Hartsfield. “Túlságosan szorosan húzták meg a felszerelést, és én megőrültem. Úgy voltam vele, hogy le kell nyugodnom, kellett vennem egy nagy levegőt. Bármit megcsinálok, amire kérnek – speciális csapat, támadás, védekezés. Bármi legyen is a feladatom, a lehető legjobban fogom csinálni annak érdekében, hogy a csapatba kerüljek.”

A viccet félretéve, Hartsfield középiskolás kora óta nem futott.

“Beszéltem a főiskolai DB edzőmmel, aki azt mondta: “Támadásban játszol? Ezt soha nem tudtam.”, mert nem sokat játszottam a felkészítő során.” mondta Hartsfield. “Nagy meglepetés volt ez az Ole Miss csapatánál. De azok, akiket ötéves korom óta ismerek, már várták ezt a pillanatot.”

Hartsfield energikus, jó kedélyű és “tudj minél többet” típusú játékos. A Sayreville és az Ole Miss között 2014-ben a Massachusetts-i féléves előkészítőbe járt, az East Coast Prep-be. Ennek a csapatnak rengeteg futója volt, így az edzők átrakták a safety posztra.

“Olyan srác vagyok, akinek ha az edző azt mondja, rúgó leszel, akkor azt mondom, rendben és meg is fogom csinálni.” mondta Hartsfield.

Az egyetlen probléma az volt, hogy Hartsfield korábban még nem játszott defensive backet. Tehát néhány kreatív tanulási módszert kellett találnia.

“Megnéztem néhány YouTube videót.” ismerte el. “Ekkor kezdődött az egész, DB-t játszottam, bekerültem egy rendszerbe.”

Hartsfield nyers atletikussága megkönnyítette az átállást. Középiskolásként All-American volt atlétikában, a 2015-ös New Balance Nationals versenyén hármasugrásában ötödik lett.

“A középiskolában 15.54-et ugrottam, nagyon élveztem.” mondta Hartsfield.

Ironikus, de Hartsfield elismerte, hogy nem sokat készült erre. De az a tény, hogy sikeres volt, nagyon hasonlít arra a képességére, hogy évekig tartó védekezés után fogta a labdát és még mindig hatékony volt running backként.

“Ha új helyzet elé állítasz, adj egy kis időt, képes leszek alkalmazkodni és megoldani azt.” mondta Hartsfield.

Ezt egyértelműen meg is tette az edzőtábor alatt, kivívva társai tiszteletét. Hartsfield szerint a sikerének egyik oka az volt, hogy a támadók árgus szemekkel figyelték őt. A játékhívás alapján tudta, melyik irányba kell futni, de néha segítségre van szüksége a lábmunkában.

“Senki sem fordított hátat nekem.” mondta Hartsfield. “Valóban problémamentes volt, ismerve mindkét oldalt.”

De mivel egyedüli játékosként mindkét egységben szerepet kapott, a jóindulatú ugratások sem maradtak el.

“Állandóan azzal ugrattak: “Myles elmondja a támadóknak a játékokat, hogyan fogunk védekezni.” mondta Hartsfield. “Vagy: “Myles elmondja a védelemnek, hogy milyen támadójátékok jönnek.” Én meg csak ülök ott és arra gondolok, várjatok, én ilyet nem csinálok.”

A tábor vége felé Hartsfield inkább a defensive back posztra koncentrált. És ha a szezon elején pályára lép, akkor valószínűleg a speciális csapatban kap szerepet. De most, hogy bekerült az 53 fős keretbe, van esély arra, hogy Hartsfield mind támadásban, mind védekezésben a legmagasabb szinten hozzá tud járulni a csapat játékához, ami rendkívül ritka bravúr.

“Olyan sokoldalúságot nyújt, amire szükség van.” mondta a general manager Marty Hurney. “Valahányszor safety vagy running back poszton adtunk neki lehetőséget, rendkívül jól teljesített.”

Nincs garancia arra, hogy Hartsfield aktív lesz a Panthers 1. heti mérkőzésén, a Raiders ellen. De amikor végre mezt húzhat a vállvédőjére, akkor az egy álom beteljesülése lesz – függetlenül attól, hogy milyen poszton játszik.

“New Jersey-ből származom, mi tudjuk, hogyan kell alkalmazkodni és legyőzni az akadályokat.” mondta Hartsfield. “Amikor a nevemet mondják majd, legyen szó támadásról vagy védekezésről, a legjobbat fogom nyújtani.”

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com