Az egyedi kihívásokkal teli évben a profi futball üzleti része nagyrészt változatlan marad. Bár voltak változások, a szabadügynök piac a szokott időben lezajlott. A draftot is megtartották.

Ahogy a Panthers folytatja az edzőtábort, a kezdő támadó tackle-öknek foglalkozniuk kell az üzleti oldallal is. Bár a karrierjük különböző szakaszaiban vannak, a right tackle Taylor Moton és a left tackle Russell Okung is a szerződése utolsó évét kezdi meg.

A Carolina a második körben, a 64. helyen választotta ki Motont 2017-ben. 32 meccsen volt kezdő az elmúlt két évben, mint az első számú right tackle. Most, hogy a csendes Moton a szerződésével kapcsolatos kérdésekkel találkozik, nem meglepő, hogy nem hajlandó sokat elárulni.

“Egész életemben azt mondták nekem – darálni kell és ha megteszem, amit tennem kell, ha arra koncentrálok, hogy a dolgokat napról napra elvégezzem, akkor minden más a helyére kerül.” mondta a hét folyamán. “Ez a folyamatba vetett bizalom része. Szeretném azt gondolni, hogy nagyon folyamatorientált ember vagyok, tehát a következő napra összpontosítok, és jelenleg a focira összpontosítok.”

Okung a 11. profi szezonját kezdi, hat évet a Seahawks, egyet a Broncos, hármat pedig a Chargers csapatánál töltött. És amikor a jövőjéről kérdezték, Okung válasza hasonló volt ahhoz, amit Moton mondott.

“Továbbra is megvan a lehetőségem, hogy a Panthers kezdő bal oldali tackle-je legyek. Az edzőtáborban vagyunk, és megpróbálunk az 1. hétre felkészülni, meglátjuk, hogyan alakul.” mondta Okung, aki a jelenlegi négyéves szerződését a Chargers-szel 2017-ben írta alá. “Egyelőre imádom, amit csinálok. Remélem, hogy valóban hatékony tagja vagyok a csapatnak.”

Most, hogy kedden 26 éves lett, Moton még mindig viszonylag fiatal és potenciálisan a legjobb évei jöhetnek. Az új edzői stáb segítségével mindent megtesz, hogy sikerüljön alkalmazkodnia, különösen amikor a támadófal edző Pat Meyerről van szó.

“Szeretek vele dolgozni, és örülök annak, hogy még jobban megismerhetem.” mondta Moton. “Ő, csakúgy, mint az összes többi edző, akik itt vannak, a legjobbat várják el a játékosoktól. Tehát a legjobb teljesítményemet nyújtom minden nap.”

Eddig a vezetőedző Matt Rhule-nak tetszett, amit a right tackle-től látott.

“Azt hiszem, ő egy igazán okos, fiatal játékos a csapatban.” mondta Rhule. “Tényleg nagyon okos játékos, kemény, állandóan azon dolgozik, hogy jobb legyen. Amikor idejöttem és megnéztem a tavalyi videóit, nagyon tetszett az, amit csinált. Azt hiszem, hogy a játéka és a dolgok, amiket csinál, igazán illenek a rendszerünkbe.”

Okungnak megvan az az előnye, hogy az elmúlt három szezonban együtt dolgozott Meyerrel, mivel Meyer ugyanúgy a támadófal edzője volt a Chargers csapatánál. Ez megkönnyítette Okung számára az átállást.

“Tudom, hogy milyen elvárásai vannak Meyernek.” mondta Okung.

Rhule dicsérte Okung vezetői készségét is, mondván, hogy a csendes stílusa hitelesnek és hatékonynak tűnik.

“Nagyon jó ezt látni.” mondta Rhule. “Nagyszerű srác, és a fiatal játékosokat is segíti. Az emberek sokat beszélnek a vezetőkről, és ismét csak azt mondom, hogy ez nem a beszédről szól. Ez arról szól, hogy segítsünk a másik játékosnak jobban játszani. Valójában ez minden. Egy olyan srác, mint Russell, aki kiveszi a srácokat és egy kicsit együtt dolgozik velük – öt perc itt, három perc ott, hét perc amott, pár kedves szó – olyan hatással van rájuk, amely segít nekik jobban játszani. Ez a vezetői szerep legigazabb formája.”

Okung veterán státusza azt is jelenti, hogy jól ismeri a testét. A táborban eddig némi deréktáji fájdalommal bajlódott, és a Panthers korlátozta a snapjeinek számát. De amikor Okung több ismétlést akart a keddi edzésen, Rhule jóváhagyta.

“Van egy GPS monitor rajta, és megpróbáljuk a terhelését a többiekhez képest alacsonyabban tartani, fél és kétharmad között.” mondta Rhule. “Sokkal több ismétlése volt az évek során.”

Okung értékelte azt is, hogy a Panthers megengedte neki, hogy a saját igényei szerint pörgesse fel a tempót, különösen miután tavaly csak hat meccsen játszott.

“Úgy gondolom, hogy a csapat kiemelkedően teljesített a játékosok egészségi állapotának elfogadásában.” mondta.

Moton és Okung egyaránt megmutatták, mennyire hatékonyak lehetnek. Ha ezt a pozitív tendenciát folytatják a szezonban, akkor nem csak ebben az évben lehetnek a Carolina támadófalának tagjai.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com