A keret felépítése egy átlagos évben is elég nehéz. A járványt hozzáadva ehhez a folyamathoz a general manager Marty Hurney munkája nem lett könnyebb.

Az egészség és biztonság érdekében a szokásos értékelési lehetőségek megváltoztak. Az új edzői stáb nem szervezett holtszezonbeli edzéseket, ahol személyesen is megismerhették volna a keretet, különösen az újoncokat. Még most is, amikor a játékosok végre megérkeztek és elkezdték az walk-through edzéseket, nem teljes sebességgel gyakorolnak, és augusztus 17-ig nem is fognak teljes felszerelésben edzeni. Ráadásul a Carolina 80 játékosra csökkentette a keretét az augusztus 16-i határidő előtt, hogy elkerüljék a megosztott edzéseket.

A Panthers az előszezon meccsek során sem tudja kiértékelni a tehetségeket, mind a csapatban, mind a bajnokság más részein.

Szóval hogyan oldja meg Hurney ezt a helyzetet?

“Mindent rendelkezésünkre álló lehetőséget kihasználunk.” mondta hétfőn. “Nincsenek előszezon meccsek, amelyeket a kiértékelésre használhatnánk, de minden más adott, és így fogjuk meghozni a döntéseinket.”

Még egy új srác meghívása is más a COVID-19 korában. Hurney azt mondta, hogy egyetlen csapat sem hívhat próbajátékra játékosokat. Ehelyett a játékosnak ugyanazt a négynapos tesztelési folyamatot kell elvégeznie, mint az összes játékosnak és edzőnek, mielőtt belép az épületbe.

“Úgy gondolom, hogy most egy olyan időszakban vagyunk, amikor ha egy jó játékos felbukkan, és ide hozhatjuk őt, megcsinálhatjuk a fizikai felmérőt, és elindíthatjuk a COVID tesztelést, akkor meg fogjuk tenni.” mondta Hurney. “De ez nem olyan, mint korábban, ahol ha hoztál egy srácot, akkor másnap már részt vett az értekezleteken és minden ilyen dolgon.”

A Panthersnek már módosítania kellett a keretén a járvány miatt. Két játékos kihagyja a 2020-as szezont, a linebacker Jordan Mack és a passzsiettető Christian Miller. Hurney szerint a csapat tiszteletben tartja ezeket a döntéseket, tudván, hogy minden játékosnak megvannak a saját körülményei, és a legjobb döntést kell hoznia a családja számára.

“Bárki, aki keresztül megy ezen, sokat gondolkodik rajta.” mondta Hurney. “Az épületben lévők biztonsága és az ő családtagjaik biztonsága a legfontosabb a számunkra.”

A hétvégi létszámcsökkentés miatt elmarad a Panthers rúgó versenye is Joey Slye és Graham Gano között. Ganót, aki a 2012-es szezon közepén érkezett Carolinába, a múlt héten küldték el.

“Rendkívül nehéz döntés volt, mert úgy gondoljuk, hogy Graham nagyon tehetséges rúgó.” mondta Hurney. “De úgy döntöttünk, hogy Joey-val folytatjuk.”

Ha ebben az egész helyzetben van valami jó, az az, hogy a Panthers hány játékost tud a csapat mellett tartani, miután szeptember elején 53 főre csökken a keret létszáma. A gyakorló csapat tagjainak számát 10-ről 16-ra emelték, és ezek közül hatnál nincs meg a szokásos idő korlátozás. Ez azt jelenti, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkező veteránok is lehetnek a gyakorló csapatban, és bármikor bekerülhetnek az aktív keretbe.

“Azt hiszem, hogy másképp kell gondolkodni, nem 53 fős, hanem 69 fős keretben, és ez lehet a legnagyobb különbség.” mondta Hurney.

Mivel kevés az értékelési lehetőség, a játékosoknak pozitív benyomást kell kelteniük minden lehetőség során. A playbook ismerete mindig is elengedhetetlen dolog volt, de valószínűleg még fontosabb lesz 2020-ban.

“Már kiértékeltük a játékosokat a virtuális találkozók során a holtszezonban.” mondta Hurney. “És azt hiszem, Matt Rhule és a stábja óriási munkát végeztek, a virtuális találkozók alatt, és most is, amikor a pályán tanítják őket.”

Az egészség és biztonság továbbra is prioritás marad, miközben a bajnokságban mindenki navigálni próbál ebben a példátlan helyzetben. De Hurney továbbra is rugalmas és nyitott a keret összeállításakor. Sok időt töltött az edzői stábbal annak érdekében, hogy kitalálják, az egyes csoportoknak hogyan kell kinézniük, most a klubnak gondoskodnia kell arról is, hogy az épületben lévő játékosok felvegyék ezt a megálmodott formát.

“Számunkra ez a legfontosabb, azon tulajdonságok azonosítása, amelyek a legjobban illeszkednek ahhoz, amit megpróbálunk csinálni.” mondta Hurney. “Ezt kell folytatnunk.”

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com