Matt Rhule

A Panthers befejezte a virtuális holtszezon programját és a vezetőedző Matt Rhule-nak tetszik, ahol a klub most tart, bár a COVID-19 világjárvány miatt még mindig rengeteg kérdés megválaszolatlan.

“Nagyon versenyképesek, szeretnek dolgozni.” mondta Rhule a csütörtökön tartott videós sajtótájékoztatón a csapatáról. “Mindent végigvettünk, a mentális egészségtől a speciális csapaton át a vendég előadókig. Úgy érzem, hogy a srácok minden nap jól teljesítettek. Azt hiszem, ez a legfontosabb.… Amikor a srácok között megvan a kémia, amikor a srácok élvezik a közös munkát és erős a munkamorál, akkor a helyes irányba tartasz.”

Ennek ellenére nyilvánvalóan még kérdés, hogy a Panthers hogyan fog edzeni, amikor az edzőtábor elkezdődik. Rhule rámutatott arra, hogy a jelenlegi terv szerint az újoncok július 21-ig, a sérült játékosok és az irányítók két nappal később érkeznek, a veteránok pedig július 28-án csatlakoznak. De az elkövetkező hetekben több útmutatást is ki fog adni a liga és a Panthers saját járványügyi csapata is.

“Ami a legjobb, hogy még 30 napig nincs edzés. Tehát ez egy folyamatosan fejlődő dolog.” ismerte el Rhule. “Ennek ellenére azt hiszem, hogy amikor eljön az idő, bármi legyen is a technológia, bármi legyen is a legjobb az edzésen, bármi legyen is a legbiztonságosabb módja a végrehajtásnak, biztos vagyok benne, hogy meg fogják tenni.”

A közelmúltbeli NFL által felvázolt háromlépcsős rendszerben az edzőket és a játékosokat külön kell tartani a klub többi alkalmazottjától. Míg az NFL lazított a korlátozásokon annak érdekében, hogy az edzők visszatérhessenek a létesítményekbe, ha a helyi előírások azt lehetővé teszik, Rhule és munkatársai otthon maradtak és virtuálisan dolgoztak.

Amikor az edzők és a játékosok visszatérnek, Rhule jelentős változásokra számít annak tekintetében, hogy a játékosok hol és hogyan találkoznak. Az, hogy a Panthers a Bank of America Stadium-ban dolgozik, segíthet enyhíteni bizonyos térbeli korlátozásokat.

Rhule megemlítette annak lehetőségét, hogy a harmadik emeleti Club Level-t használják a megbeszélésekhez. A csapat az egész első emeletet öltözővé is alakíthatja, beleértve azt a területet is, amit általában tárgyalótermekként használnak.

“Bármire is legyen szükség.” mondta Rhule. “Az elmúlt néhány hónapban megtanultam, hogy a virtuális találkozókon nagyon jó vagyok. Tehát ha ez azt jelenti, hogy a srácok edzenek, majd hazamegyek és virtuális találkozót tartunk, akkor ezt fogjuk csinálni. Ha a csapat megbeszéléseket a különböző posztoknak virtuálisan kell tartani, akkor ezt fogjuk csinálni.”

Rhule beszélt a csapat tulajdonosával, David Tepperrel a járványra vonatkozó készenléti tervekről. A megbeszélések során szó volt arról, hogy mi történik, ha egy játékos vagy edző pozitív tesztet produkál és emiatt nem elérhető.

“Mr. Tepper ugyanazt mondta nekem, mint három hónappal ezelőtt. Gondolkodni kell arról, hogy mi van, ha karanténba kerül egy irányító? Ki hívja a játékot, ha a támadó koordinátor Joe Brady vagy a védő koordinátor Phil Snow megbetegszik?” mondta Rhule. “Tehát azt mondtuk: “Hé, találjuk ki ezere a különféle dolgokra a megoldást.””

Mint minden más csapat esetében, a világjárvány a Panthers esetében is megváltoztatta a tavaszi felkészülést. Ráadásul új kihívást jelent egy új edzői stáb, valamint a keret jelentős változása.

Bár Rhule-nak tetszett, ahogy Brady és Snow mélyreható virtuális munkával megvalósították a támadó és védekező rendszereiket, Rhule elismerte, hogy a Carolina hátrányban van a játékosok pályán történő értékelésében. Emiatt az edzőtábori edzések még fontosabbak lesznek.

“Minden éremnek két oldala van – pozitív és negatív is. A negatív nyilvánvalóan az, hogy nem tudtunk bejönni és elkezdeni a dolgokat, mint például a labdás gyakorlatok.” mondta Rhule. “Sokat nyom a latban, amikor meglátjuk, mi a srácok erőssége. Tehát amikor eljutunk az edzőtáborba, ebbe az irányba akarunk haladni az offense és a defense esetében, hogy megismerjük az embereinket.”

Az NFL-nek még sok döntést meg kell hoznia annak érdekében, hogy a találkozókat, az edzéseket és a meccseket a lehető legbiztonságosabbá tegye. A Rhule csapatának küldött általános üzenet most az, hogy mindenkinek azt kell tennie, ami a legjobb neki és a családjának.

Rhule-tól megkérdezték azt is, hogy mi lenne a reakciója, ha egy játékos a vírussal kapcsolatos aggodalmak miatt nem venne részt az edzéseken, ahogyan a Lakers játékosa, Avery Bradley is teszi, mert a fia immunhiányos betegségben szenved.

“Ez az, amiért az edzők jelenleg nincsenek az épületben. Most légy a családoddal. Sokat dolgozhatunk virtuálisan.” mondta Rhule. “Úgy gondolom, hogy a legjobb edző ismérve az, ha a játékosokat mindig az első helyre tesszük. Tehát ha bárkinek is vannak aggályai, 1.: minden tőlem telhetőt megteszek, hogy enyhítsem őket. 2.: egy dolgot tudok, meg vannak a megfelelő emberek a Carolina Panthers csapatánál, akik megpróbálják biztosítani, hogy a lehető legnagyobb biztonságban és egészségben tudjunk dolgozni. És 3.: mindig arra törekszünk, hogy ha a játékosoknak problémáik vannak, megpróbálunk segíteni nekik. Tehát mindig támogatnám a játékosaimat, bármit is tesznek a családjuk érdekében.”

Íme néhány további érdekesség Rhule tavaszt lezáró sajtótájékoztatójából:

Gondolkodott-e azon, hogy térdelni fog a himnusz alatt, ezzel is támogatva a játékosokat:

“Először is, bármit fontolóra vennék a jövőben. Támogatom az ügyet. Támogatom a mozgalmat. Támogatom a társadalmi igazságosságot. Úgy gondolom, hogy számomra, minden ember számára – legyen az egy edző, játékos, akárki – ez mindenkinek a személyes döntése. Úgy gondolom, hogy ezt a döntést mindenkinek a megfelelő időben kell meghoznia, a megfelelő indokkal. Tehát támogatni fogom a játékosokat mindenben, amit csinálnak és amikor eljön az idő, mélyen átgondolom, mi a legmegfelelőbb dolog. Milyen módon mutathatom ki a támogatásomat? De határozottan támogató vagyok. Szóval megvárom és megnézem, milyen irányba mennek a dolgok és akkor, mint mindenki más, meghozom a döntésemet.”

A DT Kawaan Short (váll) és a K Graham Gano (láb) állapotáról:

“Azt hiszem, mindketten jól haladnak. Azt hiszem, hogy mindketten egészségesek lesznek és készen állnak majd. Természetesen, mivel nincs OTA, nem volt esélyem megnézni őket személyesen. Együtt dolgoznak az embereinkkel. Az összes jelentés szerint mindketten nagyon keményen dolgoznak és sokat haladtak előre, tehát azt hiszem, nagyon jó érzéseink lehetnek ezzel kapcsolatban.”

A holtszezonbeli virtuális találkozók vendég előadóiról:

“Volt néhány nagyszerű megbeszélés. Ryan Clark beszélt a defensive back-eknek. Úgy gondolom, csodálatos volt. Julius Peppers, Brian Urlacher – egy csomó nagyszerű srác és nem akarok senkit sem kifelejteni. Számomra a legnagyobb dolog az volt, amikor Joe Montana beszélt az irányítókkal. Olyan voltam, mint egy kis gyerek, amikor hallgattam. Tudod, azt akartuk, hogy ez hasznos legyen a srácok számára. Nem öltük az időt. De hogy a srácok arról beszéljenek, hogy mi kellett a számukra ahhoz, hogy nagyszerűek legyenek, hogy hogyan lehetsz nagyszerű játékos – úgy gondolom, hogy ezek valóban különleges dolgok.”

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com