Phil Snow

A védő koordinátor Phil Snow szerdán videokonferencia-beszélgetést tartott az újságírókkal. Íme néhány érdekesség az elhangzottakból. A poszt rugalmas játékosok megszerzése, különösen a safety poszton:

“Amikor a defensive back-ekről beszélünk, azt mondjuk, hogy ők DB-k. Bárhol játszhatnak. Az ilyen típusú srácok kellenek nekünk. Mondok egy példát: Juston Burris nickelt is játszott az NFL-ben, tehát nagyon értékes. Tud játszani a hátsó sorban és nickel poszton is. Jeremy Chinn, azt hiszem, három olyan srác is volt a drafton, mint Jeremy, Jeremy egyike volt a háromnak. Többféle dolgot csinálhatunk vele. Itt van a passzsiettető Brian Burns. Ő egy egyedülálló srác. Magas, mozgékony és különféle dolgokra képes. Azt hiszem, nagyon fontos, hogy olyan játékosokat találjunk, akik egynél több dologra is képesek.”

Burris a box-ban játszik-e, vagy inkább az emberfogásra összpontosít:

“A játék megváltozott. A safety-knek ma már a boxban kell játszaniuk. El kell rejtenünk. Ha adunk nekik egy nyolc fős első sort, anélkül, hogy elrejtenénk, lesznek dolgok, amiket kihasználhatnak. Tehát olyan felállás kell, amikor nem gondolják, hogy nyolc fős felállásban leszünk és az egyik safety a nyolc fős első sor részévé válik. Mindenkinek tetszik Tre Boston a post útvonalon és nagyon jó is benne, de ha megnézed a játékát, akkor láthatod, hogy a box-ban is nagyon jó.”

Arról, hogy sok fiatal játékos van a secondary-ben:

“A tapasztalat nem helyettesíthető. Mindannyian úgy tanultunk, hogy szétrúgták a seggünket, ugye? Te is így tanulsz, mi is így tanulunk, mindenki így tanul. Tehát lesz némi tanulópénz. De azt hiszem, a legjobb srácot vettük fel arra, hogy tanítsa őket (a defensive passzjáték koordinátor/secondary edző Jason Simmons-ot). Ha megnézzük Jason karrierjét, akkor láthatjuk, hogy sok jó, fiatal játékost tett igazán sikeressé… A legfontosabb, amit megpróbálunk ezekkel a srácokkal az az, hogy ne engedjünk nagy játékot. Tehát ha meg tudjuk ezt csinálni ezekkel a fiatal srácokkal és hagyjuk, hogy fejlődjenek, akkor azt hiszem, jó formában leszünk.”

A jelenleg keretben lévő cornerback-ek értékelése:

“Ha megnézed, hogy milyen gyorsak és milyen méreteik vannak, elmondhatjuk, hogy tehetségesek. Tehát edzőként a mi feladatunk, hogy olyan szinten játszanak, amit szeretnénk. Ez a feladatunk edzőként. Kereshetünk kifogásokat, de ez nem vall Matt Rhule-ra. Amikor kapunk egy játékost, fejlesztenünk kell a játékost. És ezeket a játékosokat választottuk. Eli Apple-t választottuk, nézd meg a méreteit és a sebesség, azt várjuk tőle, hogy jól fog játszani. Jason Simmons őt akarta. Izgatottan várom, meddig jut vele Jason.”

A harmadéves Donte Jackson-ról:

“Először is, Donte nagyon kemény játékos. Erős, ami nagyon tetszik. A mai futballban mindenki szűk formációkban futtatja a labdát és szerelésre készteti a corner-eket. Ő meg tudja csinálni. Emiatt nagyon izgatott vagyok. Nézd meg, milyen jól fut – megvan a sebessége a felzárkózáshoz. A probléma az, hogy valamivel részletesebbnek kell lennie. Beszéltünk erről vele és a DB edzőinkkel, jól összedolgoznak és azt hiszem, igazán tehetséges. Tehát izgatottan figyelem, ahogy fejlődik az emberekkel, akik edzik őt.”

A pályáról vagy fentről fog irányítani:

“Szeretek a pályán lenni. Jobban érzem a meccset a pályáról és szemtől szemben lehetek a játékosokkal. Amikor lejönnek a pályáról, beszélni tudok velük. Amikor tanulsz és felmész a pályára, úgy gondolod, hogy tudod, mi fog történni, de készen kell állni olyan dolgokra, amelyekre nem gondoltál. Arra gondolsz: „Hé, nem tudnak futni ellenünk.“ és hirtelen futnak egy nagyot… És ha rám nézel, akkor körülbelül 35 yardra leszek – épp csak nem lesz nálam a labda. Én is ott leszek, és látom. Ugyanazokat a dolgokat látom ott fent vizuális szempontból, de a srácokkal ott vagyok a pályán és nagyon jól átérzem a játékot és azt, ahogyan reagálnak a játék eseményeire.”

Mely játékosok lehetnek a jövő sztárjai:

“Ha a draft alapján csinálsz valamit, akkor az első körösöknek játszaniuk kell. És van néhány első körös a védelemben. Burns első körös. Itt van Derrick Brown. … Shaq Thompson első körös volt. … Tre Boston igazán stabil játékot játszik és Pro Bowl játékos lehet középen. Azt hiszem, Juston Burris is egyre jobb. Tehát van néhány srácunk – Stephen Weatherly, azt hiszem, ő egy elit pass rusher lehet. Tehát véleményem szerint van néhány játékosunk. Most fejlesztenünk kell őket és azt, hogy mennyi ideig tart összeszokni és játszani ezt a fajta védelmet, majd meglátjuk.”

A rotációs játékosokról, különös tekintettel a defensive tackle poszton:

“Mindig több játékost játszatunk, mint bárki más. Tehát a szezon előrehaladtával egy jobb csapat lehetünk az év végén, mert frissen tartottuk a srácokat és több ember játszott. A másik előnye annak, hogy több ember játszik – amikor egy játékos lesérül, akkor az nem fáj annyira. Nagyon fontos dolog, sérülések mindig vannak, de a következő srác csak beugrik, mert valószínűleg játszott már ott néhányat és igazán otthonosan érzi magát. Tehát nagyon fontos a rotáció. Forgatnod kell a játékosokat. Nem lehetnek az ilyen nagy srácok ezzel a súllyal (135–150 kg) minden snap során a pályán. Meg fogja viselni őket, főleg egy 16 meccses sorozat során. Tehát nagy lesz ott és az egész csoportban a rotáció. Érdekes lesz majd, hogy hány srácra számíthatunk.”

A Panthers linebackereinek első értékelése:

“Tahir Whitehead, idehoztunk és végül is középső linebacker-t játszik. Nagyon sok lehetőségünk van a linebacker poszton. Ez a szép Jeremy Chinn-ben. Ki tud menni és tud játszani a mezőnyben? 100-102 kg és képes futni. Nagyon különböző dolgokra képes. Tehát van némi rugalmasság a linebacker poszton, ami miatt izgatottak vagyunk.”

Mi az előnye annak, hogy az NFL még nem tudja, mit várhat ettől az edzői stábtól:

“Van néhány csomag, amely új lesz a védelemben. A másik oldalról viszont már egy ideje nem dolgoztam a ligában, tehát nem edzettem őket. De ha megnézed a mi stábunkat, nekem nagyon tetszik. Minden poszton veterán edzőnk van. A védőfal edző Mike Phair már régóta a ligában dolgozik. Itt van Jason Simmons. Itt van a defensive futójáték koordinátor Al Holcomb. Ők ott voltak azok mellett, akikkel játszani fogunk és ezzel bepillantást nyertünk a munkájukba.”

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com