Eagles player

Az első részben ott fejeztük be, hogy az Eagles a szabadügynök-piacon közepes teljesítményt nyújtott. A top 5 need mindegyikére érkezett játékos, de máshova nem. Voltak ígéretes igazolások, de olyan is akadt bőven, amelyekben van kockázat. Sok játékost elengedtünk, nem mindenkit pótoltunk megfelelően, így sok égető need maradt a draftra.

Na nézzük, hogy sikerült ezeket a megmaradt lyukakat betömködni a játékosbörzén.

A draft előtti helyzet

Az NCAA Tomivalközösen írt mock draftunkban részletesen kifejtettük, hogy meglátásunk szerint milyen pozíciókra kell még erősítés, és miért. Itt csak érintjük a témát.

Az első és legfontosabb egyértelműen a WR poszt volt. Ide a draftig senki nem érkezett annak ellenére, hogy már a szezon végén is az elkapó tűnt az egyik legkomolyabb neednek.

Második vonalas hiányposztnak a CB-t és a LB-t értékeltük. Érkeztek a piacról játékosok, de még velük együtt sem tűnt megnyugtatónak a helyzet.

A S közel hasonló fontosságú hiányposzt volt, mint az előzőek. Jenkinst elengedtük, így McLeod személyében egy megbízhatóan közepes szintet nyújtó játékos maradt a poszton, Mills és Parks pedig azt a kategóriát képviselik, akiktől nem igazán tudhatjuk, mire számíthatunk.

Megítélésünk szerint ez a négy volt a szezon végén is a Philly top 4 needje, ami jól tükrözi, miért gondoljuk úgy, hogy nem sikerült olyan jól a szabadügynök-piac. A top 5-ös DT posztot Hargrave-nak hála kihúzhattuk a listáról, máshova viszont már egy játékos sem érkezett, így változatlanul needek maradtak a következők is: OG/C – QB – DE – OT – RB

A draft – 1. nap

A játékosbörze első körében az 1/21-es cetli volt az Eagles birtokában, viszont pusmogtak arról, hogy a Philly meg fog próbálni a top 10-be, vagy a környékére felcserélni annak érdekében, hogy meg tudjuk szerezni CeeDee Lamb-ot. Aztán az elkapók némiképp meglepő sorrendben keltek el előttünk, így az állítólag már előzetesen is kiszemelt Lamb még 1/16-on is elérhető volt. A Falcons következett, az Eagles pedig megpróbált cserélni velük, hogy megszerezzük az idei bitang erős WR class legígéretesebbnek tűnő képviselőjét. Nem derült ki, hogy mit ajánlott a Philly az 5 helyes hátramozgásért cserébe. Annyi biztos, hogy a Falcons nem ment bele az üzletbe, helyette bereachelték A.J. Terrell-t. Aztán 1/17-en Lamb elkelt. A csoportrivális Cowboys választotta ki, akiknek nem is volt igazán égető need a WR.

A Philly tehát hoppon maradt, és 1/21-en kiválasztotta a fürge Jalen Reagort. A poszt stimmel, a játékos is rendben van, hiszen a még elérhető elkapók nagyjából egy szintet képviseltek, de valójában Reagort a legtöbben a 2. körbe várták.

A helyzet az, hogy ezzel nem igazán sikerült maradéktalanul kielégítően az Eagles első napja a drafton. Itt van a csapatban a korábbi 1/2-es ötödéves Carson Wentz, aki 2017-ben megvillantotta, hogy mire lehetne képes vele a Philly offense, ha értelmes elkapó gárda venné őt körül. Akkor volt egy jó formában lévő Alshon Jeffery-nk, Torrey Smith személyében egy egészséges vertikális célpont, és mivel bőven volt kire figyelni a védelmeknek, akkor még Agholor is villogni tudott, Wentz pedig velük MVP formában játszott.

Azóta a WR poszt folyamatosan hanyagolva van. Kiöregedő félben lévő játékosok érkeznek veterán minimumért akik állandóan lesérülnek, vagy gyengén szereplő rookie-k miközben végignézzük, hogy a csoportriválisunk a Wentz-cel egy drafton elkelt Dak Prescottot teletömi jobbnál jobb célpontokkal.

Az Eaglesnek nem sikerültek jól az elmúlt években a WR draftok. Howie Roseman a következő játékosokat húzta a posztra:

– Riley Cooper (2010 – 5. kör)

– Marvin McNutt (2012 – 6. kör)

– Jordan Matthews (2014 – 2. kör)

– Josh Huff (2014 – 3. kör)

– Mack Hollins (2017 – 4. kör)

– Shelton Gibson (2017 – 5. kör)

– JJ Arcega-Whiteside (2019 – 2. kör)

Egyikük sem vált be igazán. Szóval ezek után (ha most nem a szabadügynököket nézünk) nem értelmesebb lett volna az 1. körös cetlit egy bizonyított játékosra beáldozni? Annak idején állítólag már Amari Cooperért is versenyben voltunk, de nem kell olyan messzire menni, az idei holtszezonban is akadtak szép számmal trade lehetőségek.

DeAndre Hopkins egy agyonhasznált és idős RB-ért, valamint egy 2. körös cetliért és egy 4. körös pickcseréért kelt el. Diggsért 1,5,6. körös cetlit + 2021/4. köröset adtak. Brandin Cooks 2. körös cetlibe került. Csak néhány példa volt, de állítólag az előbb felsorolt játékosokért egytől egyig versenyben volt a Philly. Az, hogy mégsem az Eaglesben kötöttek ki, valószínűleg annyit jelent, hogy mi nem akartunk megadni értük ilyen árakat.

Nem szeretnék az “Ennyit nekünk is megért volna…” srác lenni, (ez a szerepkör nálunk már foglalt) de most komolyan… Durván ennyit bármelyikük megért volna nekünk is. Most őszintén, nem jobb lenne az Eaglesben egy már bizonyított, szezononként 1000+ yardokat termelő 27 éves DeAndre Hopkins, mint egy “ki tudja milyen lesz” pár évvel fiatalabb 1. körös rookie?

A tetejébe pedig még egy 5 helyes felmozgás sem jött össze Lambért.

Mutatjuk, hogy a draft előtt a WR poszton elérhető draftra jelentkező játékosok közül hanyadiknak értékelték az elemző oldalak Lamb-ot és Reagort:

nfl.com: Lamb – 1. / Reagor – 8.

PFF: Lamb – 2. /Reagor – 5.

Walterfootball: Lamb – 1. / Reagor – 8.

CBS: Lamb – 1. /Reagor – 9.

USAToday: Lamb – 1. / Reagor – 10.

ProFootballNetwork: Lamb – 2. /Reagor – 7.

NBC: Lamb – 1. / Reagor – 9.

Persze ez mind nem sokat jelent, majd a pályán elválik, ki lesz jó az NFL-ben és ki nem… De előzetesen Lamb egyértelműen ígéretesebbnek tűnik és ezt kétségtelenül így látja az Eagles is, nem véletlenül próbáltunk meg felcserélni érte. De megint tököltünk és spórolósan álltunk hozzá a dologhoz, és megint nem túl megnyugtató a WR sor.

Na hát… Mindegy. Igazából szerintem Reagorral sem jártunk rosszul, de talán be lehetett volna vállalni egy hátra trade-et, ha már így alakult.

Ez sem történt meg, így a draft első napja is olyan lett, mint a szabadügynök piac: Talán léptünk egyet a kitűzött cél felé, de azért maradt bennünk hiányérzet.

Oszályzat: : 3/4

Lambról lemaradtunk, Reagort kicsit bereacheltük, de végeredményben mégiscsak érkezett egy ígéretes játékos, hiányposztra.

A draft – 2. nap

A kissé csalódást keltő, de azért nem olyan rossz első nap után jött az a nap, ami már tényleg fájt.

Jalen Hurts érkezett a 2. körben.

Na most vonatkoztassunk el attól, hogy egy QB needes csapat számára is reach lett volna Hurts ezen a helyen. De mit keres az Eaglesben?

Na jó, ez túlzás. Abszolút volt értelme irányítót draftolni. Wentz mögé kell egy jó backup, és a poszt egy mobilis, földön is veszélyes képviselője érkezett, akivel majd talán lehet trükközni. Oké, ez mind szép és jó. De nem a 2. körben.

Az Eaglesnek komoly needjei voltak még, erre egy olyan picket adtunk ki a kezünkből, amivel kis szerencsével 1. naptól kezdő játékost lehetett volna találni. És miért cserébe váltunk meg ettől a cetlitől? Egy backupért, aki jó esetben padozni fog.

Persze mindenki azzal jön, hogy Hurts majd egy felturbózott Taysom Hill lesz az Eaglesben. Na oké, induljunk ki ebből. Tehát Hurtstől azt várjuk el, hogy:

1) Egy biztonsági megoldás arra az esetre, ha Wentz megsérül, illetve Wentz mellett is bevethető irányítóként,

2) használható futóként és elkapóként is,

3) így pedig az ellenfelek sosem tudhatják, hogy mire számítsanak, ha a pályán van.

Nagyon jól hangzik, de gondoljunk bele ezekbe kicsit jobban.

– Nézzük az első pontot. Wentz például az első évében 1/2-esként nem igazán játszott jól. Vagy pl. Mitch Trubisky 1. körösként 3 év alatt sosem játszott kezdő szinten. Mi az ami miatt Hurts annyira biztosan jó QB lesz? Ahhoz, hogy őt nyugodt szívvel be lehessen vetni backupként vagy Wentz mellett felálló extra irányítóként, ahhoz előbb be kell válnia. És ő nincs akkora tehetség, mint amekkorának pl. Trubisky tűnt…

– Aztán a második pont. Ha feltesszük, hogy használható lesz futóként vagy elkapóként, akkor sem lesz soha olyan jó RB vagy WR, mint egy igazi RB vagy WR. Olvastam olyan véleményeket, miszerint gyakorlatilag futónak fogjuk használni, aki néha passzol is egyet-egyet. Nem elveszett gondolat, hiszen tényleg bitang lábai vannak, de attól még ő nem egy RB. Nem is WR. Lehet, hogy tud futni és el tudja kapni a labdát, de az adottságai ezen a téren közelében sincsenek egy 2. körös futóéhoz vagy elkapóéhoz.

– Az utolsó pont maradt, és ez tényleg stimmel. Az egyetlen igazi, és biztos érték Hurtsben: az ellenfelek nem tudják, hogy mire számítsanak tőle, ha úgy fogjuk használni őt, mint a Saints Taysom Hillt. Ó hát igen, az nagyon király dolog lehet, de ez nem ér 2. kört. Hill draftolatlan szabadügynökként került a ligába. Vagy ott van a mock draftunkban említett Malcolm Perry, aki ténylegesen szerepelt az egyetemen mindhárom poszton. Őt is lehet ilyen céllal használni, és a 7. körben kelt el.

+ Arról is lehet olvasni, hogy ez azért jó pick, mert 4 évig van egy olcsó és megbízható csere irányítónk, akit majd elpasszolunk egy 1. körös cetliért. Hát ez is olyasmi, amivel nem tudok egyetérteni. Előbb ahhoz be kéne válnia, hogy arról beszélhessünk, hogy ő megbízható, és 1. kört ér. De ki tudja mi lesz, lehet, hogy 4. kört sem kapunk majd érte… Erre alapozva nem lehet draftolni. Ráadásul idén nem áll olyan rosszul az Eagles pénzügyileg, hogy olyan sokat számítson a csere QB-nak fizetendő összeg.

Arról pedig ne is beszéljünk, hogy milyen hatással lehet ez az Eagles kezdő irányítójára, a Foles vs. Wentz drámasorozat után.

Így hát összességében az én meglátásom szerint a Hurts pick érthetetlen. Az egyetlen elképzelés amit olvastam, és amivel szerintem tényleg lehetne védeni ezt a húzást, hogy talán Wentz belengette a kulisszák mögött azt a gondolatot, hogy ha még egyszer megsérül, akkor nyom egy Andrew Luckot és visszavonul. De ha nem így van, akkor nem látok értelmet a pickben.

Az oké, hogy jött irányító, de szerintem bőven elég lett volna a 3. napon is. Hurts nem nyújt biztonságot sem QB-ként, sem RB-ként sem pedig WR-ként, nem képvisel ezeken a posztokon megbízható játékerőt. Backup QB-nak elfér, de az sem ér 2. körös picket. Az értéke abban rejlik, hogy kiszámíthatatlan, hogy melyik playben mire használjuk, de ez a dolog szintén közel sem ér 2. körös cetlit, főleg egy olyan csapat számára, ahol hiányzik az egyik kezdő szélső CB, továbbra is gyenge a WR sor, és az sem tiszta, mennyire lesz jó a LB vagy a S poszt.

Persze lehet, hogy minden baromira jól alakul, és beválik a srác. Kívánom neki. De fordítva is alakulhat, tehát ez a pick a nagy kockázata és a szükségtelensége miatt szerintem mindenképpen rossz volt. Persze én nem vagyok GM, bízom benne, hogy Roseman tudja mit csinál, de nekem nem tetszik.

A következő cetlivel aztán végre elkezdett felfelé ívelni az Eagles draftja. Davion Taylor a 3. kör legvégén, 103. helyen jó választás volt, hiányposztra érkezett. Egy rendkívül gyors LB-ről van szó, aki az Eagles gyengécske LB felhozatala miatt akár a kezdőre is pályázhat, talán már 2020-ban is. Kell még fejlődnie, de az adottságai megvannak ahhoz, hogy kiváló játékos váljon belőle.

Osztályzat: 2,

Egy jó, és egy rossz választás, de az 53. cetli jóval többet ért mint a 103, így ez csak egy kegyelem kettes (alá).

A draft – 3. nap

A játékosbörze utolsó napján aztán elkezdtek záporozni a jobbnál jobb pickek.

Először is érdemes egy szót ejteni a trade-ekről. Nem elég, hogy nyertünk + két cetlit, amivel így 5 helyett 7 játékost is szerezhetett a csapat az utolsó napon, azt is érdemes megnézni, hogy hogyan sikerült ezt elérni.

A 146. cetli (4.kör) egy kompenzációs pick volt.  Ezt a Philly a Cowboysnak adta a 164-ért, és egy 2021-es 5. körösért. Aztán a 164 a Dolphinshoz került, cserébe az 173-ért, és a 227-ért. Mindkettőt oda is adtuk a Bearsnek, méghozzá 3 cetliért: 196, 200, 233.

Tehát egy kompenzációs 4. körös cetliből Howie Roseman 4 picket varázsolt. És ráadásul egy 6. körben történő 20 helyes hátramozgásért cserébe megszerezte Marquise Goodwin-t, aki nem egy óriási fogás, de ennyiért bőven-bőven megérte.

Na de most már nézzük a draftoltakat:

K’Von Wallace a 4. körben minimum értékénél volt, de sokak szerint inkább steal. Ismét egy sebes játékos, megint csak hiányposztra, ráadásul elmondása szerint maga Brian Dawkins a példaképe. Sokat játszott nickel CB-ként is. Ezen a helyen rendkívül telített az Eagles, így én inkább S-ként számítok rá, de majd elválik ki hol lesz a legjobb helyen. Az mindenesetre biztos, hogy nem árt ha valaki több poszton is bevethető. Kitűnő választás.

Jack Driscoll személyében egy sokoldalú támadófal-ember érkezett, aki könnyű szerrel veheti át Big V szerepkörét. Bevethető OT-ként és G-ként is. Ígéretes játékos, aki idővel akár kezdő szintet is elérhet. És megint csak needre jött. Tökéletes pick.

Az Eagles nem érte be speed receiver szerepkörre Reagorral és Goodwinnal, John Hightower is érkezett, aki egy hihetetlenül gyors WR. Az egyetemi évei során 18,5 yardot átlagolt elkapásonként, és kick returnerként is van már némi tapasztalata. Ő is rendben van.

A sebességből sosem elég, Shaun Bradley személyében megint egy, a posztján szélvészgyorsnak számító LB érkezett. A philadelphiai játékos várhatóan egyelőre inkább csak a Special Teamben szerepelhet majd, de a poszton a mélyítés továbbra sem ártott, ez a pick is jónak tűnik.

A következő pickkel a változatosságot helyezte előtérbe az Eagles, hiszen Quez Watkins-szal végre érkezett egy gyors WR is. Ő 18.4 yardot átlagolt elkapásonként, és bár nem első osztályú egyetemről érkezett, az 1178 yardja így is figyelemre méltó. Közel sem NFL kész játékos, de egy 6. körös picket megért.

Prince Tega Wanogho személyében egy igazi afrikai herceg is érkezett Philadelphiába. Hatalmas steal, a legtöbb szakértő a 2-3. körbe várta. Sokat csúszott a térdproblémái miatt, de így is óriási fogás az Eaglestől, ráadásul megint csak rendben van a poszt.

Az utolsó pickkel jött az elmaradhatatlan DL húzás. Casey Toohill megint csak egy projekt játékos, aki futás ellen nem mondható hatékonynak, pass rusherként viszont többször is megvillant egyetemi évei alatt.

Sajnos pont a draft első két napjának van a legnagyobb jelentősége.

Az Eagles nagyon ráment a sebességre, és az atlétikai adottságokra, ami elég jó dolog azt nézve, hogy mekkora hiányosságok voltak ezen a téren a csapatban.

Na de mind tudjuk, hogy attól még, hogy valaki gyors, még nem biztos, hogy jó játékos. A 10 draftolt újoncból biztosan lesz pár, aki beválik. Na és persze olyan is lesz, aki nem…

Ami nem tetszik, hogy a WR poszt még most sem megnyugtató annak ellenére, hogy már túljelentkezés van. Az nagyon rendben van, hogy sebességben már nincs hiány, de nem fogjuk mozgatni a láncot, ha minden játék Hail Mary. Illetve nem érkezett CB, így szélsőnek marad Maddox, vagy Jones vagy esetleg Mills. Egyik lehetőség sem túl biztató. Bár hozzá kell tenni, hogy fiatal tehetség így is bőven van a keretben, ide inkább talán egy veteránra lett volna szükség.

Szóval igazából a Hurts pick nélkül fényévekkel jobban nézne ki ez a draft, de azért még úgy sem lenne tökéletes.

Megint jó szívűen és elfogultan osztályozunk, de így sem kaphat az Eagles jobb jegyet a draftra, mint 3/4. 

Így pedig a teljes Eagles holtszezon (eddig) szintén 3/4-et kap, megint csak az áldott jó szívünk miatt.

“Nem jó, de nem is tragikus.”

Meglátásunk szeint, a keret összességében sajnos nem igazán erősödött. Van olyan poszt ami igen, de van ami gyengült. Nem sokkal vagyunk beljebb, de ha kicsit jobban elkerülik a csapatot a sérülések, még kisülhet ebből egy jó kis szezon.

Forrás:

Philadelphia Eagles Hungary

facebook.com/eagleshungary és fanfactory.hu/philadelphia-eagles

Fotó: clutchpoints.com