Colin Kaepernick

A közelmúltban megújult a liga hivatalos weboldala és a frissítést követően Colin Kaepernick barátnője posztolt egy aprónak is nevezhető hibát. A San Francisco 49ers irányító státuszához nem szabadügynök hanem visszavonult került.

Szóval felmerült a kérdés, hogy ez tényleg egy apró hiba, egy elírás vagy a liga valóban tud valamit. Az utóbbi négy év ismeretében nem sok esély van rá, hogy Kaepernick visszatér az NFL-be és a mostani hiba is tovább erősíti mindezt.

Kaepernick volt az a játékos aki négy éve tiltakozási hullámot indított el az NFL-ben, hogy felhívja a figyelmet a fekete lakosságot érő egyenlőtlen bánásmód miatt. Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez és az egész odáig vezetett, hogy Donald Trump elnök felkérte az NFL-t, hogy tiltsák el a tiltakozásban részt vevő játékosokat.

Az elnök felhívása csak olaj volt a tűzre mert a rá következő fordulóban, a Dallas Cowboys csapatát leszámítva, minden csapat mindegyik játékosa tiltakozását fejezte ki a himnusz alatt. Az ügyet ezután gyorsan elfelejtették de ez Kaepernick pályafutásába került.

2016 októberében átalakították az irányító szerződését amely már tartalmazott egy opciót ami szerint Kaepernick kiléphet a kontraktusából és szabadügynökként kereshet magának új csapatot. Ezzel élt az irányító de nagyon rosszul mérték fel a helyzetét.

Három év alatt, a sok hír és pletyka ellenére, egyedül csak a Seattle Seahawks mutatott komolyabb érdeklődést iránta. Egyetlen csapatként edzésre hívták az irányítót de végül nem szerződtették. Egyetlen más csapat sem számolt vele komolyabban pedig sokak küzdöttek irányítóproblémával a közelmúltban.

A liga tavaly novemberben engedélyezte Kaepernick-nek, hogy privát edzést tartson az NFL csapatok vezetői előtt. A beszámolók szerint jól sikerült az irányító bemutatója. Az edzésen megjelent 8 NFL képviselője illetve Kaepernick ügynöke állítása szerint az összes csapat megkapta a rendezvény videóanyagát de egyetlen csapat sem érdeklődött az irányító iránt.

Eredetileg arról volt szó, hogy 25 csapat képviselteti magát és végül ennek csak a harmada jelent meg. Az NFL szervezett a mellőzött irányító számára egy workout-ot de igazából már akkor is csak kevesen hittek benne, hogy az irányítónak valós esélye van visszatérni az NFL-be.

Azt ki kell mondani, hogy Keapernick-nél rosszabb képességű irányítók több lehetőséget kaptak a ligában és az is egyértelmű, hogy a tiltakozási hullám elindítása miatt mellőzik a csapatok. Valamiért soha sem kerül számításba még a tartalékirányítókat kereső csapatoknál sem így sajnos ki kell mondani, hogy hamarosan hivatalosan is meg fogják változtatni a státuszát és az már nem csak elírás lesz.

twitter.com, Fotó: twitter.com, nbcsports.com, abcnews.go.com