Eagles offesason

Elkezdünk egy félig-meddig új, 8 részes cikksorozatot, amelyben az NFC East csapatainak, a holtszezonban mutatott tevékenységeit fogjuk értékelni. Minden csapat teljesítményét külön vizsgáljuk meg a szabadügynök-piaci mozgolódások, illetve a draft kapcsán is.

A szezon vége

A múlt idényben egyértelműen megnyilvánult a Phillynek néhány erős hiányossága. Ilyen volt a WR poszt és a secondary. Ennek a két csapatrésznek a gyengesége már-már hagyomány az Eaglesben, de 2019-ben rég nem látott mélységeket értünk el.

Mindkét egységnek voltak hullámhegyei és hullámvölgyei, de összességében elmondható, hogy nagyon gyengén szerepeltek. A WR szekciónk a PFF szerint az NFL legrosszabb egysége volt 2019-ben. Carson Wentz több mint 4000 passzolt yarddal zárta a szezont, miközben nem volt olyan WR a csapatban, aki elérte az 500 elkapott yardot. A legtöbb elkapással és a legtöbb yarddal záró három célpont két TE (Ertz, Goedert) és egy RB (Sanders) volt.

Engedett passzolt yardban pedig ismét bőven a liga rosszabbik felében kullogtunk. A PFF szerint 2019-ben coverage-ben az Eagles a második legrosszabb csapat volt a ligában, és nem volt olyan CB a csapatban, aki elérte volna az elemző oldalnál a 70-es értékelést.

Mindkét csapatrészre igaz, hogy rengeteg sérülés nehezítette a dolgukat. A két újoncon, Sandersen és gyengén szereplő Arcega-Whiteside-on kívül nem volt olyan célpont az Eaglesben, aki mind a 16 meccsen pályára tudott volna lépni. A secondary kapcsán pedig elég ha annyit mondunk, hogy a szezon során 8 DB is volt, aki a játékoknak legalább 10%-ában a pályán volt (Jenkins, McLeod, Douglas, Maddox, Darby, Mills, Jones, Epps), de az 51%-ot már csak hárman érték el (Jenkins, McLeod, Douglas).

Más csapatrészekben is egyértelműen problémát jelentett a rengeteg sérülés, így a szezon végére az is világossá vált, hogy ilyen téren is fejlődni kell. Ebben úgy lehet eredményesnek lenni, ha csökkentik  a csapatban a sérülékeny játékosok számát, ez a tulajdonság pedig gyakran összefüggésben áll a játékosok korával. Emellett részben az idősödő keret átkozható azért is, hogy a skill pozíciókon sebesség terén borzasztó hiányosságokkal küzdött a csapat.

Tehát alapvetően a tavalyi keretből kiindulva úgy álltunk neki a holtszezonnak, hogy WR és DB posztokon erősíteni kell, sebesség és életkor terén pedig szintén van hova fejlődni.

A távozók

A tavalyi keret viszont természetesen nem maradt meg, sok játékosnak járt le a szerződése. Ők azok, akiket nem tartottunk meg:

– Nelson Agholor (WR – Raiders)

– Ronald Darby (CB – Redskins)

– Kamu Grugier-Hill (LB – Dolphins)

– Jordan Howard (RB – Dolphins)

– Malcolm Jenkins (S – Saints)

– Tim Jernigan (DT – Texans)

– Richard Rodgers (TE – Redskins)

– Halapoulivaati Vaitai (OT – Lions)

Ők azok, akiket szintén nem tartottunk meg, de esetleg vissza lehet őket igazolni, hiszen még mindig szabadügynökök:

– Nigel Bradham (LB)

– Vinny Curry (DE)

– Josh McCown (QB)

– Jason Peters (OT)

Mellettük pedig egy távozó van, aki egyik korábbi kategóriába sem illik: Darren Sproles (RB) aki a szezon végén visszavonult.

Az érkezők

Nekik lejárt a szerződésük, de újraigazoltuk őket:

– Corey Clement (RB)

– Cameron Johnston (P)

– Rodney McLeod (S)

– Jalen Mills (DB)

– Hassan Ridgeway (DT)

– Nate Sudfeld (QB)

Na hát ezek után a WR poszt egy Agholornyival gyengült, a secondaryt viszont elég komoly pofon érte Darby és Jenkins távozásával. Emellett az alapvetően közepesnek mondható LB posztról távozott két játékos is, akik papíron kezdők voltak, így komoly need lett ez is. A futó szekcióból is távozott egy komoly név Jordan Howard személyében, Vaitai és Peters hiányában a támadófalban szinte semmiféle mélység nem maradt, a Jernigantől és Currytől vett könnyes búcsú miatt hasonlóan járt a védőfal is, McCown helyére pedig csere QB is kellett.

Ezzel tehát maradt a fiatalítás és a sebesség növelésének az igénye, és a következőképpen bővült a hiányposztjaink száma (általunk megítélt fontossági sorrendben):

WR – CB – S – LB – DT – OG/C – QB – DE – OT – RB

Ezt bővebben itt fejtettük ki, még a szabadügynök-piac nyitása előtt.

Azóta a következő játékosok érkeztek:

– Jatavis Brown (LB – Chargers /FA)

– Marquise Goodwin (WR – 49ers /TRADE)

– Javon Hargrave (DT – Steelers /FA)

– Will Parks (S – Broncos /FA)

– Nickell Robey-Coleman (CB – Rams /CUT->FA)

– Darius Slay (CB – Lions /TRADE)

Értékelés

Na hát itt a vége az adatoknak. Alapvetően nem volt rossz, ahogy a piacon mozgolódott a csapat, hiszen a közel sem titkolt kitűzött célokat egyértelműen szem előtt tartotta az Eagles.

Jelenleg úgy állunk, hogy az általunk korábban top5 neednek ítélt poszt mindegyikére érkezett NFL tapasztalattal rendelkező külsős játékos.

Összességében a távozók átlag életkora kereken 30, az érkezők és újraigazoltak átlag életkora pedig 26,9. Tehát a fiatalítást már a piacon is komolyan vette a Philly, és még tovább javul majd a kép, ha beleszámítjuk az újoncokat is.

Ez így nem rossz, de mégis lehet hiányérzetünk… A legégetőbb need a WR volt, ide mégsem érkezett komolyabb név, pedig voltak a piacon remek játékosok. Lemaradtunk a sokak által várt Andersonról, állítólag érdeklődtünk a szinte bagóért elkelő DeAndre Hopkins vagy pl. Stefon Diggs és Brandin Cooks iránt is, de végül ők is máshol kötöttek ki. Phillybe csak újoncok érkeztek (róluk a következő részben esik szó), egy játékos kivételével: a szélvészgyors, de sérülékeny, és nem túl produktív Marquise Goodwin érkezett.

CB poszton szintén mozgolódott a csapat, Slay kétségtelenül nagy erősítés, de a tavalyi két kezdő mégiscsak távozott, és egyáltalán nem tiszta, ki kezdhetne az ő túloldalán.

Safetynek Parks érkezett, illetve egy rookie, + ugye Mills. Hát igazából lutri, hogy mennyire fognak beválni, magabiztos véleményt csak McLeodról mondhatunk, és ez a vélemény sem lehet olyan nagyon jó.

LB poszton hasonló a helyzet. Nem érkezett komoly név, “hátha jó lesz” játékos viszont több is.

A top 5 need utolsó helyére becsúszó poszttal viszont kétségtelenül foglalkozott a Philly, Javon Hargrave minden értelemben hatalmas erősítés. De azt hiszem mindenki egyetért ha azt mondom, hogy közel sem a DT volt a legégetőbb hiányposztunk…

Osztályozás

A tavalyihoz hasonlóan most is osztályozni fogunk, és idén is a magyar rendszer szerint. Ez azt jelenti, hogy:

1: sokat gyengült a keret

2: gyengült a keret

3: nagyjából ugyanolyan erős a keret

4: erősödött a keret

5: sokat erősödött a keret

Az Eagles holtszezonjának első felvonása tehát felemásra sikeredett. Jenkins távozása egy lépés hátra, Slay érkezése egy lépés előre… Peters hátra, Hargrave előre… És így tovább. Érkezett néhány jó név, de lemaradtunk még jobbakról. Egyértelműen jobb a helyzet olyan szempontból, hogy fiatalodott a csapat, valamint távozott néhány sérülékeny játékos, de közben ilyenek nem nagyon érkeztek. Viszont játékerő szempontjából ez a Philly nem igazán lett erősebb – legalábbis papíron. Így összességében mégiscsak maradt bennünk hiányérzet.

Világos, hogy lépegettünk a kitűzött cél felé, de ha körbenézünk egyáltalán nem egyértelmű, hogy tényleg előrébb jutottunk. Howie Roseman és az Eagles az FA piaci tevékenységére az elfogultságunkkal együtt sem kaphat tőlünk jobb jegyet, mint 3/4.

Forrás:

Philadelphia Eagles Hungary

facebook.com/eagleshungary és fanfactory.hu/philadelphia-eagles