Panthers posztfuggetlen

Az idei NFL Combine során a Panthers vezetőedzője, Matt Rhule arról beszélt, hogy “posztfüggetlen” játékosokat akarnak a Carolina védelmébe. És bár ez bizonyos értelemben ez negatívnak tűnhet, ő nem annak szánta.

“Vannak bizonyos vonások, amelyeket keresünk, de posztfüggetlen játékosokat keresünk, mert a bajnokságban az offense-ek változnak,” mondta Rhule februárban. “tehát a srácoknak a védelemben sok dolguk lesz.”

Két hónappal később Rhule a hivatali idejének első három választása során követte ezt a filozófiát, Derrick Brown, Yetur Gross-Matos és Jeremy Chinn a sokoldalúságot megadva több poszton is tud játszani a Carolina védelmében.

Brown esetében ez azt jelenti, hogy a védőfalban bárhol képes játszani – az egyetemi edzője egyenesen a hétszeres Pro Bowler Richard Seymour-hoz hasonlította.

Gross-Matos elsősorban defensive end-et játszott a Penn State csapatában, de belső futóként is kapott szerepet.

És Chinn, aki a safety poszton szerepel, de egy igazi hibrid defensive back volt – néha mélyen, néha a slot-ban állt fel, néha blitz-elt.

Tehát mit jelent az, hogy ez a három játékos Panther lett? Van egy elképzelés arról, hogy hogyan lehet több módon felhasználni őket a védekező rendszerben.

“Azt hiszem, amikor ránézel egy olyan játékosra, mint akiket kiválasztottunk és azt mondod: “Hé, több poszton is használhatjuk őket”, ez mindenkit lázba hoz.” mondta Rhule péntek este. “Ugyanakkor ezek közül a srácok közül egyik sem rövid távú megoldás. Ezek olyan srácok, akik csak jobbak és jobbak és jobbak lesznek. Izgatottá teszi az edzői stábot az, hogy tudjuk, képesek leszünk tovább fejleszteni és az egész pályán használni őket.”

Gross-Matos 19 sack-et és 36.5 yardveszteséges tackle-t ért el a Penn State-ben, így first team All-Big Ten választás lett senior évében. Azt mondta, hogy a defensive end és a defensive tackle poszton is otthonosan érzi magát, mióta az egyetemen is ezt csinálta.

“Megkértek, hogy mozogjak az első négyben a posztokon, tehát nincs problémám azzal, hogy belül vagy kívül kell játszanom és nincs preferált választásom.” mondta Gross-Matos. “Bárhol is van szükségük rám, én ott leszek.”

Ez egy olyan ajánlat, amit Rhule szívesen elfogad.

“Az egyik dolog vele kapcsolatban, hogy egy olyan srác, aki a szélén is tud játszani és belül az irányítót is tudja támadni.” mondta Rhule. “Egy fiatal srác, aki a fizikai fejlődésének még csak a kezdetén van, 120, 121 kg. Azt hiszem, tovább fog fejlődni és biztosítja majd nekünk az erős oldalsó defensive end jelenlétet, együtt Stephen Weatherly-vel és Efe Obada-val.”

Chinn azt mondta, hogy megpróbált különböző elemeket átvenni sok más játékostól és azokat beilleszteni a védőjátékába. Elsőként a Vikings safety Harrison Smith-t említette, majd a Steelers safety-t, Minkah Fitzpatrick-ot, a Ravens safety-jét Earl Thomas-t és a Chiefs safety-jét, Tyrann Mathieu-t is.

“Nagyon sok srác van a ligában, akiktől megpróbálok átvenni dolgokat.” mondta Chinn. “Egy nagyon egyedi játékos vagyok és nagyon büszke vagyok erre.”

Rhule szerint Chinn safety poszton fog játszani, de több nickel csomagban is szerepet fog kapni.

“Azt hiszem, amikor megnézed az NFC South-ot és megnézed a tight end-eket, akikkel szembe kell néznünk és megnézed a futókat, akikkel szembe kell néznünk, ha ilyen játékosaink vannak, mint ő, az adhat nekünk nekünk némi esélyt ezekkel a srácokkal szemben.” mondta Rhule. “És már vannak olyan srácaink is, mint például Shaq Thompson – ez nagy rugalmasságot jelent.”

Rugalmasság. Ez a két téma egyike, amely a Panthers draftjának két napja során felmerült. A másik a védelem, amelyről Rhule és a general manager Marty Hurney is nyíltan beismerte, hogy a hétvégén célpont lesz. A Carolina ezt olyan játékosokkal érte el, akik bárhol játszva a leghatékonyabbak lehetnek az ellenfél függvényében.

Erről szól a “posztfüggetlenség”.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com