Még januárban, mielőtt a COVID-19 világjárvány megváltoztatta az életünket és a 2020-as NFL draftot virtuális eseménnyé tette, a general manager Marty Hurney és a vezetőedző Matt Rhule részt vett a Senior Bowl-on, ahol találkoztak Derrick Brown-nal – ez volt az első találkozó a csapat és az Auburn játékosa között egy olyan folyamat során, amelynek a végén a Carolina csütörtökön a 7. helyen kiválasztotta Brown-t.

Hurney és Rhule találkozott Brown-nal az NFL Combine-on is. Aztán Hurney március 6-án találkozott Brown-nal az Auburn Pro Day során is – mielőtt a többi Pro Day-t törölték. Az az első találkozó azonban nagy benyomást tett mind a Panthers vezetőedzőjére, mind a general manager-re.

Miután Brown lett az első válaszás Rhule vezetőedzői hivatali idejében, Hurney azt mondta, hogy nem feltétlenül az a legfontosabb, amit Brown mondott a Senior Bowl-on, hanem az, hogy miként érezték magukat a beszélgetés során.

“Amikor kiment a szobából, mindkettőnk megrázta a fejét és azt mondtuk: “Hűha!”” emlékezett vissza Hurney csütörtök este.

Rhule számára az volt meghatározó, ahogyan Brown Rodney Garner-ről, az Auburn védőfal edzőjéről beszélt.

“Amit mondott nekem, ahogy folyamatosan beszélt a D-line edzőjéről és arról, hogy a D-line edzője mennyit jelentett neki.” mondta Rhule. “És tényleg azt hiszem, hogy ez az egyik módja annak, hogy sikeres lehess – az életben sikeres emberek általában nagyon hálás emberek. Nagyra becsülik az embereket, akik mellettük voltak, nagyra értékelik a lehetőségeket. Nem tekintenek mindent negatívnak, mindent pozitívnak látnak.

“A védőfal edzőjéről beszélt – itt van egy srác, aki készen áll arra, hogy egy csomó pénzt keressen és arról beszél, hogy mennyire befolyásolta ez az ember az életét. Azt mondtam, hogy egy nagyszerű védőfal edzőnek kell lennie – Garner edző. Ez tényleg megragadott.”

A játéka mellett Brown karaktere volt az, ami a tél és a tavasz során Hurney és Rhule radarján tartotta őt. A pályán mutatott hatékonyságának párosítása a karakterével része volt annak, hogy a general manager és a vezetőedző egyaránt úgy gondolta, lehet, hogy nem lesz esélyük arra, hogy megszerezzék a 7. helyen.

“Őszintén szólva, minden alkalommal, amikor találkoztunk vele – vagy találkoztam vele a szezon után – nem igazán gondoltam volna, hogy a hetedik helyig fog jutni.” mondta Hurney.

Hurney szerint tehát ez az az eset, amikor a játékos a legtehetségesebb és a legjobban illik a csapathoz. És bár a Panthers fontolóra vette a visszacserét, az, hogy Brown elérhető volt, lesöpörte azt az asztalról.

“Volt néhány hívásunk előtte és alatta,” mondta Hurney. “de amikor Derrick ott volt, azt hiszem, Matt és én egyértelműen úgy gondoltuk, hogy meg kell szereznünk őt.”

Rhule ráadásul megjegyezte, hogy a támadó koordinátor Joe Brady a tavalyi szezonban Brown-t találta a legjobb játékosnak a védelmekben, amikor Brady az LSU-nál volt edző.

Amikor a Panthers a 7. helyen választhatott, a Clemson dinamikus linebacker-e, Isaiah Simmons is elérhető volt még. Arra a kérdésre, hogy a Carolina miért Brown-t választotta, Hurney azt mondta, hogy a Panthers Brown-t és Simmons-t közel egyformának értékelte. De az, ami a kettő játékos között döntött, az az edző és a GM közös filozófiája volt a csapat belső kialakításáról. És Brown védőfalemberként megfelelő erővel és sokoldalúsággal segítheti a védelem mindhárom szintjét.

“Azt hiszem, amit Derrick csinál, az nemcsak segít KK (Short)-nak és a fal többi tagjának, hanem Shaq Thompson-nak is segít – segíti a linebacker-eket.” mondta Hurney. “Nagy, erős játékos, akinek igazán jó az első lépése. Úgy gondoljuk, hogy egy igazi három down-os játékos.”

Rhule szerint bár a Panthers leginkább a 4-3-as felállásban játszik, Brown sokoldalúsága lehetőséget ad a csapat számára. Rhule dicsérte Brown azon képességét, ahogy a fal mentén tud játszani, ami hatékonnyá teszi őt nemcsak a futás, hanem a passzjáték ellen is.

“Azt hiszem, amit tennünk kell, főleg most, hogy KK egészséges, az az, hogy van néhány belső srácuk, akik valóban odaérhetnek az irányítóhoz. Három nagyszerű irányító van az NFC South-ban, tehát úgy gondolom, hogy egy srác ilyen karhosszúsággal – azt hiszem, olyan 86-88cm hosszú a karja – ez egy olyan képesség, amivel távol tudja tartani a támadófalembert, amivel befolyásolni tudja az irányító területét. És azt hiszem, hogy csak most kezdi felismerni a képességeit passzsiettetőként. Az ilyen nagy emberek, akik így tudnak mozogni, mint ő, sokoldalúak, így a falban bárhol használhatjuk.”

Rhule és Hurney annyit áradozott Brown-ról, hogy egyértelműen látszik, egy olyan játékos, aki régóta a célkeresztben volt. És most ott lesz nekik Brown, aki segíthet nekik egy sikeres terv felépítésében.

“Egy nagyon jól illeszkedő darab a védekezésünkbe és vele megkezdhetjük a védelem felépítését.” mondta Hurney.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershungary.com