Darius Slay

A korábbi detroiti cornerback abszolút hiányposztra érkezett Philadelphiába egy trade keretében. Az Eagles gyorsan szerződést is hosszabbított vele, így 4 évre, éves átlagban 16,6 millió dolláros fizetést kap majd a csapattól, amivel a liga legjobban fizetett cornerbackjévé vált. Az ellenérték az Eagles idei 3. (összességében 85.) és 5. körös (összességében 166.) cetlijei voltak. Egyrészt reméljük, beválik, másrészt, ha mégsem így történne, minél inkább haladunk előre az években, annál kevesebb dead moneyval elküldhető lesz.

Kor: 29

Magasság: 182 cm

Súly: 86 kg

Az Eaglesnél a 24-es számú mezt fogja viselni Kobe Bryant tiszteletére. Bryant utolsó aktív évében, 2015. decemberében a Lakers Detroitban játszott. A meccs után Kobe az aréna alagútjában sétált el a média képviselői mellett, véletlenül összefutottak Slayjel, amikor is Bryant csak annyit mondott: „What’s up Slay, man? I love your game.” (Mi a pálya, Slay? Nagyon bírom, ahogy játszol.) Slay mesélte később hogy nagyon meglepődött, hogy Kobe megismerte, és arról beszélt Bryant, hogy nagyon szereti nézni a játékát. Slay kapott egy aláírást Kobe-tól, közös fotó is készült. Slay alig tudott megszólalni, teljesen sokkolta a hirtelen jött találka. Többször hangsúlyozta, hogy mennyire tiszteli Kobet az alázatos játékáért és hogy mennyit gürcölt, hogy nagy játékos váljon belőle.

A georgia-i védő a középiskolában még 2 poszton, futóként és cornerbackként is szerepelt, mindkét poszton remek számokat produkált. Ahogy a fiatal amerikai sportolóknál lenni szokott, a középiskolában többféle sportággal próbálkozott. Kosarazott és atletizált is. 100 méteres síkfutásban egész korrekt 10.9-es időt tudott.

A középiskolából egy kis egyetemre került, majd onnan a Mississippi State Universityre, ahol a Bulldogsban játszott. Korábban itt koptatta az iskolapadot Fletcher Cox is. Na meg Dak Prescott, khm… Slay a Mississippi State-nél eltöltött 2 szezonjában 64 tackle-t, 6 interceptiont és 2 touchdownt szerzett. Ilyen pedigrével érkezett a 2013-as draftra, ahol a 2. kör elején a 36. pickkel választotta ki a Lions, egyetlen hellyel azután, hogy az Eagles lecsapott Zach Ertz-re. A draft előtt a combine-on repesztett egy 4,36-os 40 yardot, megcsillantotta az atléta múltját.

Az első NFL-es offseason-jében Chris Houstonnal és Bill Bentleyvel harcolt a kezdő cornerback helyért, és Jim Schwartz, a Lions akkori védő kordinátora az újoncnak szavazott bizalmat. Az első szezonja közepesre sikerül, kikerült a kezdőből is és egy sérülés is hátráltatta. A szezon végén a csapat elküldte Schwartzot, ennek ellenére Slay kezdő maradt a hátralévő hat Lions-ös évében, ezalatt az időszak alatt összesen hat meccset hagyott ki sérülés miatt. Vegyük ezt jó jelnek!

Slay abszolút top 10-es kaliberű shutdown cornerback, nem véletlenül ragadt rá a beceneve: Big Play Slay. Az utóbbi 3 évben beválasztották a Pro Bowl keretbe, a legjobb évében, 2017-ben pedig első csapatos All-Pro lett. Ekkor hozta a legjobb számait is: 60 tackle, 26 pass deflection és 8 interception. Az utóbbi éve a saját magának emelt szintnél valamivel gyengébbre sikeredett, de még így is csak 81.6-es passer ratinggel dobáltak felé az irányítók. Nem volt elégedett a helyzetével, aminek egyre többször hangot is adott. Miután a Lions szerződtette Desmond Trufant-ot, Slay tweetelt is egyet: „Remélem, ez gyorsítja az elcserélésemet!”.

Jim Schwartz a 2016-os Philadelphiába érkezése óta először dolgozhat top kaliberű cornerbackkel, akit nyugodt szívvel állíthat bármelyik csapat első számú elkapójára. Az elmúlt években nem volt ilyen esély… Vagy inkább Asante Samuel óta… Az Eagles egyik legnagyobb hiányposztjára érkezett. Az idei drafton az első számú CB prospect, Jeff Okudah (aki szinte biztos, hogy a top 10-ben kimegy) nyilatkozta, hogy Slay mozgását próbálja utánozni, tőle próbál tanulni.

Az utóbbi éve kicsit gyengébb lett a vártál, de elég frusztráló lehet olyan csapatban fogni az ellenfél legjobb elkapóját, ahol igencsak gyér a pass rush valamint az offense folyamatosan 3 and outokkal próbálja tűzben tartani a defense-t… Az Eaglesben a Fletcher Cox vezette védőfal komolyan segíteni fogja a secondary munkáját, a Wentz vezette offense pedig pakolja majd a pontokat a táblára, így Slayen nem lesz olyan nyomás, mint amilyet az elmúlt években tapasztalt Detroiban, így minden adott lesz, hogy kulcs szituációkban leszedje az ellenfelek legjobb elkapóit. Így újra szárnyalhat, a csapattal együtt. Immár Sasként. A legendás 24-es számú mezben.

Forrás:

Philadelphia Eagles Hungary

facebook.com/eagleshungary és fanfactory.hu/philadelphia-eagles

Fotó: bleacherreport.com