NCAA

Az amerikai major sportok alapját adja az egyetemi oktatási rendszerbe beépített sportélet. Ezt nagyrész mindenki tudja, de talán az kevesebb emberek számára köztudott, hogy ez a rendszer mennyire függ az egyetemi amerikai focitól.

Egy a napokban kiadott amerikai cikkben lehetett olvasni róla, hogy a collegek bevételeinek csaknem 85%-át az amerikai foci adja. Hogy ezt egy jól értelmezhető példával írjam le, a tévés pénzeken felül egy kiemelt konferencia csapata 70-80 ezer néző előtt játssza a hazai mérkőzéseit, különleges esetben, mint pl. a Michigan, a 100 ezres közönséget is meghaladja Ann Arborban. A kosárlabda stadionon méretüknél fogva és mert ugye az egy benti sport ezt meg sem közelítik, így a bevételük sem, illetve még a baseball szerepel a listákon, ami alapvetően tud némi bevételt generálni, ám a többi sport, mert némely egyetemen koedukáltan számolva akár 25-30 csapatról is beszélünk, inkább negatív számokat hoz, ám összességében mégis pluszos az egyetem az matek végén az amerikai focinak köszönhetően.

A koronavírus okozta extrém körülményeknek köszönhetően a nézők előtti játék gyakorlatilag kizárt, és lássuk be az augusztusi kezdésnek is eléggé limitáltak az esélyei a football idény kapcsán. Ejtsünk egy rövid gondolatot az elmaradt March Madnessről is a kosarasok kapcsán, ami komoly hatással bír mind a játékosok megítélésében, mind az NBA csapatok későbbi választása kapcsán, hiszen komoly előrelépést is össze lehet hozni egy itteni jó szerepléssel (gondoljunk a jelnelg a Bucksban játszó Donte DiVincenzo esetére), vagy épp le is kerülhetnek a radarokról játékosok egy pocsék mutatvány okán. Ennek hiányában az NBA draftja egy különleges, úgy mond megcsillagozott esemény lesz, mikor bőszen lehet majd hivatkozni arra, hogy bizony csak az alapszakasz mérkőzésein látták a játékosokat.

A helyzet némileg hasonló az NFL hamarosan megrendezésre kerülő draftja kapcsán is, ahol bár a Combinet megtartották, de az utána esedékes Pro dayek sora maradt el, így a sérüléssel bajlódó, vagy a legnagyobb megmérettetésen gyengébben szereplő játékosoknak nincs esélyük újfent megmutatni magukat a csapatoknak. Ez igazi felfordulást is okozhat. és akkor még nem is beszéltük a személyes beszélgetések kimaradásáról és az extrémen izgalmasnak ígérkező online draftról, de ebbe inkább ne menjünk bele.

Miként hathat ez a profi ligákra?
A kérdés nagyon fontos, mert a majorsportok „megújulásának” és új játékosok érkezésének legfőbb opciója a draft, ahol a legjobb egyetemista játékosok kerülnek fel a profik közé, hogy onnantól kezdve már megélhetési szinten űzzék az adott sportot. Abba nem mennék bele egyelőre, hogy miként lehet hatással az NCAA eléggé korrupt rendszerére ez az egy év kihagyás, mert akkor kijönne belőlem az a mérhetetlen unszimpátia, ami a szervezet felé árad, ahol ők nyerészkednek a játékosokon, mint anno az emberkereskedelem és a rabszolgaság idején tették azt a gazdagok.

Térjünk inkább rá a játékosokra, ahol a következmények a csapathoz hasonlóan elég súlyosak lehetnek, ugyanis míg a kosárlabda világában a one&done szabály értelmében egy évet kell az egyetemi ligában tölteni és utána mehetnek a játékosok profinak, addig az amerikai fociban ez három év. Felmerül a kérdés, hogy egy elhalasztott év miként fog számítani a játékosok esetében, hiszen az egyetemen nem keresnek pénzt, márpedig jól tudjuk, hogy a dicsőség mellett a komoly fizetés az, ami miatt ezek a fiatal srácok összetörik magukat hétről hétre.

Vegyük alapul a futó pozíciót, ami talán a leginkább korhoz kötött, mert 30 évesen már a RB-ket az amúgy is elértéktelenedő poszton még értéktelenebbé válnak, mert elkezd kopni a robbanékonyság és a sebesség, illetve ekkora már elég nagy számban akkora snapszám és labdacipelés van a lábukban, hogy a sérülések esélye megsokszorozódik.

Nekik egy év kiesés nagyobb katasztrófa lenne anyagilag, mint bármely más poszton lévőnek a football berkein belül, de vehetünk alapul más sportágat is, ott sincs ekkora érvágás karrierre kivetítve. 

Ha nincs egyetemi szezon, akkor mi alapján határozzuk meg, hogy ki mehet, illetve hogy az adott játékos egyáltalán akar-e menni a draftra?

Lesz-e egyáltalán draft? 

Ha nem lesz hogy fog ez hatni a majorsportokra? Ahol egy kosárlabdában pl bizonyos csapatok ebből próbálnak újult erővel eljutni a csúcsra, hiszen már feladták a jobb játékosaikat, hogy majd ezekben az években megtalálják a franchise playert a keretükbe. Vagy az amerikai fociban a leggyengébbeket mi alapján segíti ki a rendszer azzal, hogy ők húzhatják ki az általuk legjobbnak vélt játékosokat?

Megannyi kérdésre kellene választ adni és lássuk be ez lehetetlen most és a helyzetet látva nem is biztos, hogy fogunk ezekre a kérdésekre egyhamar érdemleges választ kapni.

Az én személyes meglátásom az, hogy a helyzet nagyon szörnyű a jelenleg félbeszakított és könnyen lehet, hogy abbamaradó NBA szezon kapcsán, de ami a collegera vár, az magasan felül múlja ezt, csak épp ezzel igazából idehaza nem foglalkoznak az emberek, mert ahogy más sportágakban is, úgy itt is a legkevesebb szurkolója az aktuálisan gyengéknek van.

Az NFL-t nem igazán féltem, mert ők nincsenek kötve időponthoz, illetve senkihez sem, így az amerikai foci szezon előbb vagy utóbb meg lesz tartva, de az ő utánpótlásuk a teljes összeomlás szélére kerülhet, ha nem tud elindulni a szezon az NCAA-ben, mert az edzők és az egész coaching teamek fizetése az eget verdesi, illetve az egyetemek kiadásai is, amiket innen kellene begyüjteni.

Konkrétan elkezdhetnek félni a kevésbé kiemelt sportágak űzői odakint, hogy esetlegesen megszűnik az adott sportáguk egyetemi csapata és mehetnek ennek okán másik egyetemre, ami emberi nézőpontok kapcsán karriereket is tönkretehet legrosszabb esetben.

Az egyetemi sportélet olyan szinten van bajba, hogy azt ideje lesz még azoknak is reálisan középpontba helyezni, akik nem mélyülnek el benne, mert a hatását nagyon komolyan meg fogja érezni az összes majorsport és az egész ország sportélete, márpedig akik ezt olvassák, azok jó eséllyel az egyik kedvenc sportja fog ezáltal komoly válaszút elé érkezni, ha nem lenne már most is eléggé kétségbeejtő helyzetben.

Egy ékes példával szolgálva a végére, a jövő évi draftra az NFL egy olyan kaliberű egyetemi sztárjátékost vár, mint anno Payton Manning volt, de hogy a kosárlabda kedvelőinek is értelmezhető példa legyen, mint mikor LeBron James érkezését várták a kosárlabda profijai közé.

Trevor Lawrencenek eddig két éve van az egyetemen, és a következő után lenne esélye a draftra jelentkezni, már ha lesz idény, vagy ha idény nélkül elkönyvelik neki, hogy meg volt a harmadik szezonja, mi lesz egy olyan csillag sorsa, mint az övé? Mi lesz azzal a csapattal, aki jövőre őt kiválaszthatná, de mégse teheti meg, miközben a bennfentesek már vizualizálnak olyat is, hogy az Andrew Luckért folytatott tankolás is bekövetkezhet, ami az amerikai foci berkein belül nagyon nem megszokott esemény, de ezért a fiatalért be lehet vállalni úgy tartják sokan.

Forrás:

Fanfactory.hu

fanfactory.hu és facebook.com/fanfactory.hu

Fotó: ncaa.com

maradjotthon.jpg