Jason Hargrave Eagles

Hargrave, vagy ahogy az egyetemi védő koordinátora, Mike Adams nevezte “Gravedigger” (sírásó), egy 27 éves NT, aki 3 évre 39 millióért igazolt Philadelphiába. A védő 2012-ben kezdett a South Carolina State egyetemen, ahova egy kisváros középiskolai csapatából érkezett. A fizikai adottságai nem voltak éppen jók, kissé alulméretezett játékos volt, de Adams látott benne valamit. Elmondása szerint, a robbanékonysága és ereje Gilbert Brown-ra, a 90-es évek egyik kiváló NT-jére emlékeztette, aki 1997-ben Super Bowlt nyert a Packersel, és a Green Bay Hall Of Fame-be is beválasztották.

Kor: 27

Magasság: 188 cm

Súly: 138 kg

Hargrave a Bulldogs-ban már eleinte is jól szerepelt, de első éveiben még nem igazán hívta fel magára a figyelmet. Ezen a téren 2014. október 25-én jött a fordulat, amikor a Bethune-Cookman ellen aratott 20-14-es győzelemhez a DT irgalmatlanul domináns játékkal, és FCS rekordot jelentő 6 sackkel járult hozzá.

Ezek után Hargrave-re egyre inkább felfigyeltek az NFL képviselői. A DT a South Carolina State-en töltött utolsó szezonját összesen 59 szereléssel (22 tfl), 13,5 sackkel és 2 kierőszakolt fumble-el zárta. A teljesítményét azzal koronázta meg, hogy kiválóan szerepelt a West Shrine Bowl-on, a Senior Bowl-on és a combine-on is. Jelentkezett a 2016-os NFL draftra, és az Eagles már akkor is nagyon komoly érdeklődést mutatott iránta. A csapat az akkori védőfal edzőjét, Chris Wilson küldte el Orangeburg-be, hogy alaposabban szemügyre vegye a fiatal játékost. Wilson elmondása szerint azt jelentette az Eaglesnek, hogy egy kiváló védővel találkozott, aki remekül illene Jim Schwartz rendszerébe, és minden esély megvan arra, hogy kitűnő játékos váljon belőle az NFL-ben.

A 2016-os évben az Eagles az 2. ovr. cetlit Carson Wentz-re áldozta, 2. körös pickje pedig nem volt a csapatnak, így a Philly második választási joga a 79. ovr pick volt. Ekkor még elérhető volt Hargrave, ám a Philly inkább Isaac Seumalo-t választotta. A DT-t 10 pickkel később a Steelers draftolta. Chris Wilson úgy látja, hogy egész egyszerűen annyi a magyarázat, hogy az Eagles draft boardján Seumalo volt a legértékesebb elérhető játékos. De állítólag majdnem Phillyben kötött ki Hargrave, már akkor is.

Így viszont 2016-ban a Steelers-höz került, ahol Cameron Heyward sérülését követően máris komoly szerepet kapott. A szezon során újoncként 645 védő snap-et játszott le, összesen 27 szerelést, és 2 sacket ért el. A teljesítményével a PFF-től 63,8-as értékelést kapott, amivel az 54. legjobb belső védőfalember volt a szezon során.

De ez még csak a kezdet volt. Hargrave teljesítménye évről évre javult. A PFF-től kapott értékelései például így változtak a szezonok során:

2016: 63,8

2017: 74,3

2018: 81,3

2019: 83,4

Az elmúlt idényben Hargrave már karrier csúcsot jelentő 680 snap-et játszott le. Összesen 60 szerelést, 4 sacket és 1 kierőszakolt fumble-t ért el. Hargrave 345 pass rush snap alatt 49 alkalommal helyezte nyomás alá az ellenfél irányítóit. Ez 14,2%-os arányt jelent, amivel az NFL-ben a 3. legjobb volt a posztján Aaron Donald és Chris Jones mögött. A Steelers NT-je a PFF szerint összességében a szezon 8. legjobb belső védőfalembere volt a ligában. Csak összehasonlításképpen: Fletcher Cox volt a 7. legjobb.

Ezek persze csak számok, de ha megnézünk pár jelenetet, Hargrave játéka még inkább meggyőzővé válhat.

Itt van például egy játék, ahol a NT Shaq Mason-on (#69) vágtat keresztül, aki egyébként a PFF szerint 2016-óta a 3. legjobb Guard az NFL-ben.

Vagy itt van egy másik jelenet, ahol a legendás Marshal Yanda (#73) szenved csúfos vereséget Hargrave ellen.

Itt pedig J.C. Tretter-t hagyja faképnél a védő. Azt a Tretter-t, aki  2015 óta minden évben legalább 80-as értékelést szerzett a PFF-től.

Ezekből jól látható, hogy Hargrave nem azzal szerzett magának nevet, hogy szerencsésen jött ki neki a lépés, és könnyű ellenfeleket kapott. A védő bárkivel szemben megállja a helyét. A sémaváltás persze vet fel kérdőjeleket, de Hargrave van annyira kiemelkedően tehetséges játékos, hogy ez a dolog ne okozhasson túl nagy aggodalmat. Az Eagles védőfala amúgy is nagyon jó nevekből állt, hiszen Fletcher Cox és Brandon Graham elit színvonalat képviselnek, Malik Jackson és Derek Barnett pedig egy jó kezdő szintre képesek. Hargrave-vel kiegészülve az NFL egyik, ha nem A legjobb védőfala állhat össze Philadelphiában.

Forrás:

Philadelphia Eagles Hungary

facebook.com/eagleshungary és fanfactory.hu/philadelphia-eagles